Anna Wijthoff

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Anna Wijthoff
Bij elkaar in het theehuis in de tuin van Truida in Apeldoorn. Van links naar rechts: Anna Wijthoff, Willem Wijthoff, Truida Wijthoff, Julius Kerkhoven, Anna Catharina Wijthoff-Kerkhoven.
Bij elkaar in het theehuis in de tuin van Truida in Apeldoorn. Van links naar rechts: Anna Wijthoff, Willem Wijthoff, Truida Wijthoff, Julius Kerkhoven, Anna Catharina Wijthoff-Kerkhoven.
Persoonsgegevens
Volledige naam Anna Catharina Frederika
Geboren Amsterdam, 29 oktober 1863
Overleden 29 maart 1944
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) illustrator
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1878-1944
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Anna Catharina Frederika Wijthoff (Amsterdam, 29 oktober 1863 - aldaar, 29 maart 1944) was een Nederlandse schilder, tekenaar, etser, lithograaf en aquarellist.

Anna is de jongste dochter van de lutherse Abraham Willem Wijthoff en Anna Catharina Frederika Kerkhoven.[1] Ze werd dus naar haar moeder genoemd.[2] Haar vader was een van de zonen van de Amsterdamse suikerraffineerder P.G.L. Wijthoff (& Zn.).

Anna bleef ongehuwd. Haar jongere broer was de wiskundige Willem Abraham Wijthoff. Ook haar oudste zus Geertruida studeerde wiskunde. Haar andere zuster was schrijfster Henriëtte Wijthoff. In 1911 verhuisde Anna met haar moeder van het ouderlijk huis aan de P.C. Hooftstraat 28 in Amsterdam naar huisnummer 21, dat ook in bezit was van de familie en tot 1911 bewoond werd door de componist Daniël de Lange. Pas na de dood van hun moeder in 1921 gaven zij en haar broer Willem P.C. Hooftstraat 21 op als huisadres.[3]

Van 1882 tot 1886 ging ze naar de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Daar kreeg ze in 1877 aquarellessen van Ernst Witkamp. Van 1877 tot 1878 volgde ze avondcursussen bij Felix Meritis in Amsterdam. Onderwerpen in haar werk waren stillevens, landschappen, figuurvoorstellingen, portretten en historie. Ze was aangesloten bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Tot haar leerlingen behoorde Agnieta Gijswijt.

Tussen 1894 en 1930 illustreerde zij jeugdboeken van uitgeverij Allert de Lange. Anna maakte vaak illustraties voor de boeken van haar zus Henriëtte en voor haar achternicht Bertha Elisabeth van Osselen-van Delden.[4]

Geïllustreerd werk (selectie)

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Kleine Betje uit de Pastorie - H. Wijthoff (1925)
  • ‘t Jodinnetje van Elspeet - B. van Osselen-van Delden (± 1915)
  • De familie Dolijn - B. van Osselen-van Delden (1911)
  • Corrie en de kaboutertjes - B. van Osselen-van Delden (1909)
  • Moore's - B. van Osselen-van Delden (1907)
  • Alleen in een kleine stad - A. Kuiper (1903)
  • Een Kippengeschiedenis - H. Wijthoff (1901)
  • Het prinsesje en de gouden vogel - H. Wijthoff (± 1900)
  • Lientje`s Kinderjaren - een verhaal voor meisjes - Christine ten Hove (± 1899)
  • Het petekind van Sint-Niklaas - H. Wijthoff (1898)[5]
  • Dreumesje - H. Wythoff (1892)
Zie de categorie Anna Wijthoff van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.