Annie Romein-Verschoor

Annie Romein-Verschoor
Annie Romein-Verschoor (jaren 70) (foto Annelies Romein)
Annie Romein-Verschoor (jaren 70)
(foto Annelies Romein)
Algemene informatie
Volledige naam Anna Helena Margaretha Romein-Verschoor
Geboren 4 februari 1895
Geboorte­plaats Nijmegen
Overleden 5 februari 1978
Overlijdensplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep geschiedkundige
Handtekening Handtekening
Werk
Bekende werken Erflaters van onze beschaving, Omzien in verwondering
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Geschiedenis

Annie Romein-Verschoor (Nijmegen, 4 februari 1895Amsterdam, 5 februari 1978), geboren Anna Helena Margaretha Verschoor, was een Nederlandse schrijfster en geschiedkundige.

Polygoonjournaal: Annie Romein-Verschoor ontvangt prozaprijs (Amsterdam, 1948)

Annie Verschoor werd geboren in de Nijmeegse Burghardt van den Berghstraat, nummer 107 (destijds nummer 89). Haar vader Jan Verschoor werkte bij de Koninklijke Marine en zij groeide op in Java en in Den Helder. Ze studeerde letteren en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1920 trouwde Verschoor met de geschiedkundige Jan Romein. Haar vele publicaties op het gebied van de literatuursociologie en cultuurgeschiedenis waren doorgaans marxistisch georiënteerd.

In 1935 voltooide Romein-Verschoor haar dissertatie Vrouwenspiegel, een literair-sociologische studie over de Nederlandse romanschrijfster na 1880. Dit boek werd bekroond met de Dr. Wijnaendts Franckenprijs. Daarna schreef ze Slib en wolken (1947), een overzicht van de Nederlandse letteren na 1880. Dit boek werd in 1947 vertaald in het Frans en in 1950 in het Engels. Hierna volgde een studie over tendensliteratuur (De vruchtbare muze uit 1949). Meer uitgesproken historisch werk leverde zij vooral in samenwerking met haar echtgenoot (De Lage Landen bij de zee uit 1934 en Erflaters van onze beschaving (vier delen, 1938-1940).

In 1946 kregen Romein-Verschoor en haar man Jan Romein via hun kennis Otto Frank het toen nog onbekende dagboek van Anne Frank in handen[1]. Mede dankzij een column op de voorpagina van Het Parool[2] van Jan Romein werd een uitgever gevonden: Contact in Amsterdam[1]. De eerste editie van Het Achterhuis in 1947 bevat een voorwoord van Romein-Verschoor.

In 1948 schreef Romein-Verschoor een roman (vie romancée) over het leven van Hugo Grotius: Vaderland in de verte. In Met eigen ogen (1953) bracht zij verslag uit over een studiereis naar Indonesië. In haar autobiografie Omzien in verwondering (twee delen, 1970-1971) kijkt Romein-Verschoor terug op haar leven van links engagement en inzet voor de vrouwenemancipatie.

Geboortehuis A.Romein-Verschoor, Burghardt van den Berghstraat 107 Nijmegen
Plaquette geboortehuis Nijmegen
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Annie Romein-Verschoor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.