Asafdichting

Een asafdichting is de afdichting van de ronddraaiende as naar de buitenwereld. Er zijn 2 belangrijke toepassingen voor asafdichtingen:

Enkele uitvoeringsvormen:

Stopbuspakking

[bewerken | brontekst bewerken]
Een stopbuspakking aan de as van een afsluiter
Zie Stopbuspakking voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het pakkingmateriaal (gevlochten asbest met grafiet, teflon, ...) wordt in de vorm van ringen of strengen in de pakkingkamer rondom de as gebracht en aangedrukt met de pakkingdrukker. Een slijtbus over de as zorgt ervoor dat in de as zelf geen groeven ontstaan. Bij sleet kan de bus worden vernieuwd. Het aanspannen van de pakkingdrukker moet gelijkmatig gebeuren en zeker niet te vast, omdat daardoor alleen maar extra sleet en wrijving ontstaat. Het pakkingmateriaal kan dan zelfs verbranden. De geringe lekkage, die noodzakelijk is, zorgt meteen ook voor het afvoeren van de wrijvingswarmte. Deze soort van afdichtingen kan worden geregeld en vernieuwd zonder de pomp te demonteren.
In de binnenvaart heeft men het bij deze schroefasafdichting vaak over de gland of zelfs (verbastering) het galand.

Glijringafdichting

[bewerken | brontekst bewerken]
Glijringafdichting of mecanical seal
Zie Glijringafdichting voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij het verpompen van bijtende, giftige of heel dure vloeistoffen en bij hoge druk en temperatuur voldoet de stopbuspakking niet wegens de permanente lekkage.

De glijringafdichting bestaat in principe uit 2 ringen, een die vaststaat in het huis en een die meedraait met de as.

Labyrintafdichting

[bewerken | brontekst bewerken]
Een eenvoudige labyrintafdichting
Zie Labyrintafdichting voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een labyrintafdichting is een asafdichting waarbij de dichting tussen de rotor en de stator gevormd wordt door een labyrint dat de uitstroming van het fluïdum langs de as belemmert. Een labyrintafdichting wordt veel gebruikt in stoomturbines.

Zie Smering voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij schepen zijn de asafdichtingen in de schroefaskokers meestal gesmeerd. Het is namelijk van belang dat er geen water via de gland binnenstroomt. Van oudsher wordt er met vet gesmeerd, maar moderne systemen smeren met water. Het vet wordt bij het smeren langs de as naar buiten geperst.
Er wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar biologisch afbreekbaar schroefaskokervet, maar die reseach heeft bij de grote oliemaatschappijen nog geen in de scheepvaart universeel toepasbaar resultaat opgeleverd.