Draadzegge

Draadzegge
Vrouwelijke aar
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Embryophyta (landplanten)
Klasse:Spermatopsida (zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (cypergrassenfamilie)
Geslacht:Carex (zegge)
Soort
Carex lasiocarpa
Ehrh. (1784)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Draadzegge op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Draadzegge (Carex lasiocarpa) is een vaste plant uit het geslacht zegge (Carex). De plant komt van nature voor op het noordelijk halfrond. De draadzegge staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen.

Draadzegge is een vaste, eenhuizige plant met een slank uiterlijk. Ze wordt 30–100 cm hoog en vormt lange, kruipende en vertakte wortelstokken met uitlopers. De stengels zijn stomp-driekantig tot bijna rond. De tot 2 mm brede bladeren zijn vaak sterk ingerold. De bladscheden hebben opvallende dwarsnerven. De onderste bladscheden rafelen.

De draadzegge bloeit in mei en juni. De schutbladen zijn even lang als de bloeiwijze. De 2–3 mm brede mannelijke aar steekt boven de één of twee vrouwelijke aren uit en heeft vaak aan de voet nog enkele kleine aren. Het vruchtbeginsel heeft drie stempels. De 4–5 mm lange, langwerpig-eivormige urntjes zijn viltig behaard en hebben een korte, ruwe vruchtsnavel, die zowel aan de binnen- als buitenzijde bezet is met een 1 mm lang tandje. Op het urntje zit een mierenbroodje. Het urntje is een soort schutblaadje dat geheel om de vrucht zit. De vrucht is een driekantig nootje.

Het aantal chromosomen is 2n = 56.

De plant komt voor in ondiep water van veenplassen en dystrofe heidevennen. Ook is deze te vinden in trilvenen en duinvalleien.

Draadzegge geldt als transgrediërende kensoort voor de associatie van draadzegge en veenpluis (Eriophoro-Caricetum lasiocarpae) en het bovenliggende draadzegge-verbond (Caricion lasiocarpae).

Het verspreidingsgebied van draadzegge omvat de gematigde delen van Eurazië. In Europa is de soort wijdverspreid; zij ontbreekt enkel op de Middellandse Zee-eilanden, Portugal, Oost-Thracië, Albanië en IJsland.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Carex lasiocarpa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.