Finale KNVB Beker 2024 (mannen)

Finale KNVB Beker 2024 (mannen)
De wedstrijd werd gespeeld in De Kuip.
De wedstrijd werd gespeeld in De Kuip.
Verslag
Competitie KNVB Beker 2023/24
Datum 21 april 2024
Stadion Stadion Feijenoord
Locatie Rotterdam
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük
Toeschouwers 42.140
← Vorige     Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De finale van de KNVB Beker 2023/24 was een voetbalwedstrijd die gespeeld wordt tussen Feyenoord en N.E.C. op 21 april 2024 in Stadion Feijenoord te Rotterdam. Feyenoord won voor de veertiende keer de KNVB Beker door met 1–0 te winnen. Igor Paixão maakte in de tweede helft het enige doelpunt. Door de overwinning plaatste Feyenoord zich voor de competitiefase van de UEFA Europa League 2024/25 en de Johan Cruijff Schaal 2024. De wedstrijd werd geleid door Serdar Gözübüyük.[1]

Voorgeschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

Feyenoord stond voor de negentiende keer in de finale van de KNVB Beker, voor het laatst in 2020 tegen FC Utrecht. Deze editie is echter nooit gespeeld vanwege de coronacrisis. Feyenoord won de trofee dertien keer eerder, waarvan voor het laatst in 2018. N.E.C. stond voor de vijfde keer in de finale en voor het eerst sinds 2000. N.E.C. was voorafgaand aan deze finale de club met de meeste bereikte finales zonder er eentje te winnen.

Beide clubs troffen elkaar al in de finale van 1994, toen Feyenoord met 2–1 won. Eerder in het seizoen 2023/24 stonden N.E.C. en Feyenoord in de competitie ook al tegenover elkaar. In De Kuip werd het op 14 januari 2–2. Een maand na de bekerfinale stond deze wedstrijd ook nog op het programma in de competitie.

Feyenoord-trainer Arne Slot stond één keer eerder in de finale van de KNVB Beker, als assistent-trainer van John van den Brom bij AZ in 2018. Als speler kwam hij nooit verder dan de halve finale. Voor N.E.C.-trainer Rogier Meijer was het de eerste bekerfinale als trainer of speler.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük floot één keer eerder een KNVB Bekerfinale, toen Ajax in 2019 van Willem II won. Bovendien floot hij eerder een competitieduel tussen Feyenoord en N.E.C. op 2 oktober 2022 (1–1).

Weg naar de finale

[bewerken | brontekst bewerken]
Feyenoord Ronde N.E.C.
bye 1R N.E.C. 5–3 Roda JC
Goffertstadion, 2 november 2023
Feyenoord 2–1 FC Utrecht
Stadion Feijenoord, 20 december 2023
2R GVVV 1–6 N.E.C.
Sportpark Panhuis, 20 december 2023
Feyenoord 1–0 PSV
Stadion Feijenoord, 24 januari 2024
AF N.E.C. 2–1 Go Ahead Eagles
Goffertstadion, 17 januari 2024
Feyenoord 2–0 AZ
Stadion Feijenoord, 7 februari 2024
KF N.E.C. 3–0 ADO Den Haag
Goffertstadion, 6 februari 2024
Feyenoord 2–1 FC Groningen
Stadion Feijenoord, 29 februari 2024
HF SC Cambuur 1–2 N.E.C.
Cambuurstadion, 27 februari 2024

Doordat Feyenoord actief was in het Europees clubvoetbal, werd Feyenoord vrijgeloot voor de eerste ronde. In de tweede ronde lootte Feyenoord een thuiswedstrijd tegen eredivisionist FC Utrecht. Calvin Stengs en Igor Paixão zetten Feyenoord op een 2–0 voorsprong, waarna Taylor Booth nog voor rust de 2–1 maakte. Daar bleef het bij. In de achtste finale werd de kraker met PSV geloot. Quinten Timber scoorde de enige treffer van de wedstrijd, maar na afloop ging het vooral over een controversiële beslissing om PSV'er Noa Lang geen penalty toe te kennen na een late tackle van Mats Wieffer. In de kwartfinale lootte Feyenoord opnieuw een thuiswedstrijd tegen een eredivisionist, ditmaal AZ. Arne Slot versloeg zijn vorige werkgever door doelpunten van Lutsharel Geertruida en Bart Nieuwkoop, die in topwedstrijden als rechtsbuiten werd geposteerd. In de halve finale lootte Feyenoord voor de vierde keer op rij thuis, ditmaal tegen FC Groningen, dat het als eerste divisionist tot de halve finale had geschopt. Groningen kwam voor door een van richting veranderd schot van Laros Duarte, maar via doelpunten van Dávid Hancko en Ondřej Lingr maakte Feyenoord het nog in de reguliere speeltijd goed.

N.E.C. lootte in de eerste ronde van het bekertoernooi Roda JC Kerkrade en trakteerde op veel doelpunten: het werd 5–3. Namens N.E.C. scoorden Rober González (2×), Magnus Mattsson, Bart van Rooij en Mees Hoedemakers, Roda scoorde tweemaal via Sami Ouaissa en eenmaal via Matisse Didden. In de tweede ronde lootte N.E.C. tegen amateurclub GVVV, waardoor het automatisch uit zou gaan spelen. Daar werd het 1–6 voor N.E.C., via opnieuw tweemaal González en Dirk Proper, Elayis Tavşan, Mattsson en Koki Ogawa. In de achtste finale was Go Ahead Eagles de tegenstander in De Goffert. Ogawa opende de score en zag hoe zijn landgenoot Sai van Wermeskerken een wereldgoal scoorde door de bal met zijn zwakke linker in de bovenhoek te volleren. In de kluts werd het vervolgens nog 2–1 via de rug van bekerkeeper Robin Roefs. In de kwartfinale kwam ADO Den Haag op bezoek in De Goffert. Ogawa scoorde binnen twee minuten de 1–0 en uiteindelijk liep N.E.C. in de tweede helft via Proper en Tjaronn Chery uit naar 3–0. In de halve finale was SC Cambuur de tegenstander, de derde eerste divisionist die N.E.C. trof op weg naar de finale. Cambuur kwam via Roberts Uldriķis op voorsprong, maar Ogawa maakte met zijn vierde bekertreffer gelijk. Vervolgens moest er een verlenging aan te pas komen voordat Kodai Sano met zijn eerste goal voor N.E.C. de winnende binnen schoot.

Bij Feyenoord konden Quilindschy Hartman, Mats Wieffer en Gjivai Zechiël niet meespelen wegens blessures. Bij N.E.C. ontbraken Yvandro Borges Sanches, door een blessure, en Bas Dost, om gezondheidsredenen. Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther redde in de achtste minuut op een kopbal van Youri Baas en zag Kodai Sano naast schieten voordat het duel binnen een kwartier tijdelijk gestaakt werd vanwege belemmerd zicht door vuurwerk. In de 28ste minuut werd een doelpunt van N.E.C.-speler Tjaronn Chery door de grensrechter afgekeurd wegens buitenspel. Verder in de eerste helft schoot Ramiz Zerrouki namens Feyenoord in kansrijke positie over het doel. Vlak na de rust miste Santiago Giménez van dichtbij. In de 55ste minuut werd de wedstrijd wederom tijdelijk gestaakt, ditmaal voor twintig minuten, nadat door vuurwerk brand was uitgebroken. Vlak na de onderbreking werd een schot van Quinten Timber gered door Jasper Cillessen, waarna Igor Paixão in de 59ste minuut op aangeven van Giménez en via de paal het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. In de zeventigste minuut werd een treffer van Lutsharel Geertruida door de grensrechter afgekeurd wegens buitenspel. Na het doelpunt werden vijf gele kaarten gegeven, waaronder twee in één minuut voor Yankuba Minteh, die daarmee van het veld werd gestuurd. In de slotfase schoten Sylla Sow en Ayase Ueda naast, redde Wellenreuther op een kopbal van Rober González en blokte Thomas Beelen een doelpoging van Philippe Sandler dicht bij het doel. Het bleef bij 1–0, waardoor Feyenoord voor de veertiende keer de KNVB Beker won en N.E.C. ook na zijn vijfde bekerfinale met lege handen achterbleef.[2]

21 april 2024
18:00 (UTC+2)
Feyenoord 1 – 0 (0 – 0) N.E.C. Stadion: Stadion Feijenoord, Rotterdam
Toeschouwers: 42.140
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Assistenten: Erwin Zeinstra
Assistenten: Johan Balder
Vierde official: Jeroen Manschot
Video-assistent: Pol van Boekel
AVAR: Patrick Inia
Paixão Goal 59'
Minteh Kreeg geel in de 71e minuut Kreeg opnieuw geel in de 72e minuutWeggestuurd in de 72e minuut 71', 72'
Verslag
   
 
De wedstrijd werd twee keer tijdelijk gestaakt, vanwege vuurwerk en brand.
Feyenoord
N.E.C.
DM 22 Vlag van Duitsland Timon Wellenreuther
RA 2 Vlag van Nederland Bart Nieuwkoop Werd na 76 minuten van het veld gehaald 76'
CV 3 Vlag van Nederland Thomas Beelen
CV 33 Vlag van Slowakije Dávid Hancko
LA 4 Vlag van Nederland Lutsharel Geertruida Aanvoerder
CM 6 Vlag van Algerije Ramiz Zerrouki
CM 8 Vlag van Nederland Quinten Timber Kreeg in de 90+8e minuut geel 90+8'
AM 10 Vlag van Nederland Calvin Stengs Werd na 87 minuten van het veld gehaald 87'
RB 19 Vlag van Gambia Yankuba Minteh Kreeg geel in de 71e minuut Kreeg opnieuw geel in de 72e minuutWeggestuurd in de 72e minuut 71', 72'
SP 29 Vlag van Mexico Santiago Giménez Werd na 75 minuten van het veld gehaald 75'
LB 14 Vlag van Brazilië Igor Paixão Werd na 67 minuten van het veld gehaald 67'
Wisselspelers:
DM 1 Vlag van Nederland Justin Bijlow
DM 31 Vlag van Griekenland Kostas Lamprou
VD 15 Vlag van Peru Marcos López
VD 18 Vlag van Oostenrijk Gernot Trauner Aanvoerder Werd na 76 minuten in het veld gebracht 76'
MV 16 Vlag van Nederland Thomas van den Belt
MV 27 Vlag van Nederland Antoni Milambo
MV 32 Vlag van Tsjechië Ondřej Lingr
AV 7 Vlag van Iran Alireza Jahanbakhsh Werd na 87 minuten in het veld gebracht 87'
AV 9 Vlag van Japan Ayase Ueda Werd na 75 minuten in het veld gebracht 75'
AV 17 Vlag van Kroatië Luka Ivanušec Werd na 67 minuten in het veld gebracht 67'
AV 25 Vlag van Slowakije Leo Sauer
Coach:
Vlag van Nederland Arne Slot
DM 1 Vlag van Nederland Jasper Cillessen
RA 28 Vlag van Nederland Bart van Rooij Werd na 90+4 minuten van het veld gehaald 90+4'
CV 3 Vlag van Nederland Philippe Sandler
CV 17 Vlag van Nederland Bram Nuytinck Aanvoerder
LA 24 Vlag van Nederland Calvin Verdonk Kreeg in de 67e minuut geel 67'
CM 8 Vlag van Nederland Mees Hoedemakers Werd na 66 minuten van het veld gehaald 66'
CM 71 Vlag van Nederland Dirk Proper
AM 23 Vlag van Japan Kodai Sano Werd na 87 minuten van het veld gehaald 87'
RB 9 Vlag van Nederland Tjaronn Chery
SP 18 Vlag van Japan Koki Ogawa Werd na 66 minuten van het veld gehaald 66'
LB 5 Vlag van Nederland Youri Baas Werd na 66 minuten van het veld gehaald 66'
Wisselspelers:
DM 22 Vlag van Nederland Robin Roefs
DM 31 Vlag van Nederland Rijk Janse
VD 2 Vlag van Frankrijk Brayann Pereira Werd na 90+4 minuten in het veld gebracht 90+4'
VD 4 Vlag van Denemarken Mathias Ross
VD 21 Vlag van Nederland D'Leanu Arts
MV 11 Vlag van Spanje Rober González Werd na 66 minuten in het veld gebracht 66'
MV 20 Vlag van Denemarken Lasse Schöne Werd na 87 minuten in het veld gebracht 87'
MV 32 Vlag van Nederland Nils Rossen
AV 10 Vlag van Nederland Sontje Hansen Werd na 66 minuten in het veld gebracht 66' Kreeg in de 68e minuut geel 68'
AV 14 Vlag van Noorwegen Lars Olden Larsen
AV 19 Vlag van Nederland Sylla Sow Werd na 66 minuten in het veld gebracht 66'
Coach:
Vlag van Nederland Rogier Meijer
Statistieken[3] Feyenoord N.E.C.
Doelpunten 1 0
Gele kaarten 3 2
Rode kaarten 1 0
Wissels 4 5
Schoten op doel 10 5
Schoten naast doel 6 8
Hoekschoppen 3 3
Balbezit (%) 53,6 46,4