Fluitconcert (Chatsjatoerjan)

Fluitconcert
Componist Aram Chatsjatoerjan
Soort compositie fluitconcert
Gecomponeerd voor dwarsfluit
symfonieorkest
Toonsoort d mineur
Compositiedatum 1968
Duur 34 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Aram Chatsjatoerjan componeerde zijn Fluitconcert rond 1968.

Op 16 november 1940 ging het Vioolconcert van Chatsjatoerjan in première door violist David Oistrach aan wie het is opgedragen. Toen in 1967/1968 de fluitist Jean-Pierre Rampal hem om een fluitconcert vroeg, was de componist bezig met het ballet Gayaneh, zo veel tijd had hij er niet voor. Chatstjatoerjan zag wel de mogelijkheid dat Vioolconcert om de bouwen tot een Concerto voor fluit en orkest, maar dan meest door Rampal zelf. Veel hoefde er niet aan gewijzigd te worden, Rampal kon de meeste muziek één op één over nemen (hier en daar een octaaf hoger gestemd) maar paste het aan aan de mogelijkheden en sfeer van de dwarsfluit. Hij schreef wel een nieuwe “eigen” cadenza bij. Deze cadenza is overigens afwijkend geplaatst midden in deel 1. Chatsjatoerian en Rampal hielden de muziek binnen het romantisch idioom en hielden ook de standaard driedelige opzet (snel-langzaam-snel) in tact:

  1. Allegro con fermezza
  2. Andante sostenuto
  3. Allegro vivace

Het is een afwisseling van prettig in het gehoor liggende melodielijnen, technische passages en enigszins Oosters aandoende orkestklanken. Zoals gebruikelijk binnen de opzet van een concerto komen motieven door het gehele werk terug.

Niet iedereen kon de transcripties waarderen, zij zien liever niet dat werken oorspronkelijk geschreven voor andere muziekinstrumenten getranscribeerd worden naar andere in dit geval de dwarsfluit.

Een ander arrangement voor fluit en orkest kwam in 1983 van Karl-Bernhard Sebon, die dezelfde orkestratie heeft. De oorspronkelijke componist was toen al overleden.

Het werk mag zich verheugen in opnamen van gerenommeerde fluitisten: