Heemraadsplein
Het Heemraadsplein is een plein maar ook een park in Rotterdam. Het is een langgerekt plein met in het midden parkachtige groenvoorzieningen waaronder een uitspanningshuisje.
Het Heemraadsplein ligt ten noorden van de Nieuwe Binnenweg, ten zuiden van de Mathenesserlaan, ten oosten van de Heemraadsstraat en ten westen van de Heemraadssingel. Het plein ligt in het stadsdeel Delfshaven in de wijk het Nieuwe Westen, is aangelegd rond 1900 en maakt deel uit van een uitbreidingsplan van G.J. de Jongh. Het Heemraadsplein maakt deel uit van het beschermd stadgezicht Heemraadsingel-Mathenesserlaan.
Tram 4, bus 32 en 44 rijden langs het plein. Rond het plein ligt een tramlus van de RET, die echter in de normale dienst niet meer wordt gebruikt.
De naam van het plein verwijst naar de heemraden van Schieland.
Ontmoetingsplek voor Kaapverdianen
[bewerken | brontekst bewerken]In Rotterdam-West wonen veel Kaapverdianen. In de jaren 1960 en 1970 was het plein een ontmoetingsplek voor de eerste generatie Kaapverdische zeelieden. Omdat er veel zeelieden zaten die werk nodig hadden en blut waren, werd het plein door Kaapverdianen Pracinha d'Quebrôd genoemd, "plein van arme sloebers" of "platzakke zeeliedenplein". In 2001 werd een straatnaambordje met die naam op het plein onthuld. Het nummer "Sintado na Pracinha" van de in Rotterdam wonende Kaapverdische zanger Américo Brito was een ode aan het Heemraadsplein.[1][2][3]
Het Heemraadsplein is ook een belangrijke locatie tijdens de jaarlijkse viering van het Kaapverdische São João Baptista feest. Dit feest, dat gehouden wordt op de zaterdag voor of na 24 juni, staat in het teken van de geboortedag van Johannes de Doper. Tijdens het feest vraagt men ook om bescherming van zeelieden.[4]
- ↑ Straatnamen en buurten van Rotterdam. engelfriet.net. Gearchiveerd op 19 mei 2022.
- ↑ Het Heemraadsplein: "Pracinha d'Quebrôd". geschiedenislokaal010.nl. Gearchiveerd op 13 januari 2024. Geraadpleegd op 13 januari 2024.
- ↑ John Schoorl, "De opmars der Cabo's", de Volkskrant, 28 april 2004. Geraadpleegd op 20 januari 2024.
- ↑ SÃO JOÃO BAPTISTA ROTTERDAM. immaterieelerfgoed.nl. Gearchiveerd op 13 januari 2024. Geraadpleegd op 13 januari 2024.