Judasboom

Judasboom
Judasboom
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Caesalpinioideae
Geslacht:Cercis
Soort
Cercis siliquastrum
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Judasboom op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De judasboom (Cercis siliquastrum) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae).

In het wild is de boom te vinden in bergachtige streken van Zuid-Europa en West-Azië. De judasboom wordt veel aangeplant in warme streken als sierboom, vooral in parken en tuinen.

De judasboom kan 10-12 m hoog worden en bloeit in Nederland april en mei. De boom is warmteminnend en doet het goed op kalkrijke grond.[1]

De boom heeft een lage, onregelmatige kroon die koepelvormig is. De boomschors is paarsachtig. Als de boom ouder wordt, krijgt de schors een roze-grijze kleur en fijne bruine groeven.De twijgen zijn donker roodbruin. Er zitten donkerrode, smalle knoppen aan die 3-5 mm lang worden.

De bladeren zijn bijna cirkelvormig met een hartvormige voet en een gave rand. De grootte is ongeveer 10 x 10 cm. De bladsteel is 5 cm lang. Het blad is geelachtig of donkergroen en aan de onderzijde iets bleker dan aan de bovenzijde.

De bloemen zijn roze tot wit en vlindervormig. Ze staan meestal in groepjes van drie tot zes stuks bijeen. De bloemen groeien niet alleen aan de twijgen, maar ook direct aan de stam. De bloemen gaan al open voordat de bladeren aan de boom komen.

De judasboom draagt platte peulen van ongeveer 10 cm lang en met een heldere, bleekpaarse kleur. Ze worden na verloop van tijd bruin en blijven in de winter aan de boom hangen.

De boom heet in het Frans arbre de Judée, wat een verwijzing is naar de herkomst van de boom: die is afkomstig uit Judea. In veel andere talen, waaronder het Nederlands, is de boom judasboom gaan heten, onder invloed van het volksgeloof dat Judas zich na zijn verraad aan zo'n boom zou hebben verhangen. De oorspronkelijk witte bloemen zouden daarbij van schaamte rood verkleurd zijn. Ook wordt de vorm van de bladeren, net als die van de zaaddozen van de judaspenning, vergeleken met de zilverlingen die Judas voor zijn verraad had ontvangen.[2]