Kerkboog

Kerkboog
De Kerkboog in 2013
De Kerkboog in 2013
Locatie
Locatie St. Stevenskerkhof 58, Bij Grote Markt 21 & 22
Nijmegen
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 52′ OL
Start bouw 1542
Bouw gereed 1545
Verbouwing 1605
Architectuur
Bouwstijl Gotische renaissancestijl
Verdiepingen 2
Bouwinfo
Architect Claes die Waele
Hans Vredeman de Vries
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 31129
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Kerkboog, ook wel Stevenspoortje genoemd, is een poortgebouw in Nijmegen dat de Grote Markt met het achtergelegen Sint-Stevenskerkhof verbindt en toegang verschaft tot de Stevenskerk. Aanvankelijk maakte dit pand deel uit van de Nijmeegse lakenhal.[1]

In de middeleeuwen was de Stevenskerk alleen te bereiken via een kleine doorgang in de lakenhal; hiervan is het bestaan sinds 1382 terug te vinden. Toen de lakenhandel in de zestiende eeuw terugliep werd dit aangegrepen om de doorgang naar de kerk te vergroten. Daarom werden twee segmenten van het gewandhuis gesloopt om plaats te maken voor de poort. Het ontwerp van de doorgang werd gemaakt door Claes die Waele. In 1605[1] werd de Kerkboog voorzien van een nieuwe topgevel, die was ontworpen door Hans Vredeman de Vries. Twee jaar later werd een spiltrap aan de achterzijde toegevoegd.

De bovenetage kwam in 1609 in handen van het chirurgijnsgilde dat het als vergaderruimte en snijkamer gebruikte. Tussen 1656 en 1678 functioneerde het dan ook als de medische faculteit van de Kwartierlijke Academie van Nijmegen. Tot ver in de 19de eeuw verbleven de chirurgijnen in de Kerkboog. In 1880 kwam het in de handen van gemeente en in 1886[1] werd het onder leiding van Jan Jacob Weve gerestaureerd. Tijdens het Bombardement op Nijmegen leed de poort weinig schade. Het pand werd opnieuw opgeknapt tussen 1955 en 1972 en verkreeg de verdieping een woonbestemming.

Wereldtentoonstelling voor het Hotel- en Reiswezen

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1895 is de Kerkboog in Amsterdam nagebouwd voor de Wereldtentoonstelling voor het Hotel- en Reiswezen.

Zie de categorie Kerkboog (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.