Dof boomzonnetje

Dof boomzonnetje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Teloschistales
Familie:Teloschistaceae
Geslacht:Marchantiana
Soort
Marchantiana asserigena
(Stizenb. ex J. Lahm) Søchting & Arup (2018)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het dof boomzonnetje (Marchantiana asserigena) is een korstmos behorend tot de familie Teloschistaceae. Het leeft in symbiose met de alg Trebouxioid.

Marchantiana asserigena vormt een grijs thallus met daarop kleine (0,2 tot 0,4 mm) doforanje apothecia. De apothecia hebben een onregelmatige grijzige thallusrand.

In Nederland komt het zeldzaam voor.

Er zijn drie soorten boomzonnetjes uit Nederland bekend die ook een grijze thallusrand hebben, en daardoor met Marchantiana asserigena verward kunnen worden, namelijk:

  • Gewoon boomzonnetje (Athallia pyracea), in Oost-Nederland algemeen op o.a. populierentakken, verschilt door de grotere, meer oranje apothecia die alleen jong een grijze thallusrand hebben.
  • Oranje boomzonnetje (Caloplaca cerina), op enkele locaties gevonden, heeft ook apothecia met een grijze thallusrand, maar verschilt in de grotere, meer oranje apothecia en de thallusrand is dikker en regelmatig.
  • Bruinrode citroenkorst (Caloplaca haematites), die rond 1850 in Nederland voorkwam, heeft een roodachtige schijf, maar grotere apothecia met een dikkere grijze regelmatige thallusrand.