Pachtkamer
De pachtkamer is een Nederlands rechtscollege bij de rechtbank, sector kanton, dat tot taak heeft te oordelen over geschillen omtrent pachtovereenkomsten. Het kan gaan over bijvoorbeeld opzegging, ontbinding, pachtopvolging (indeplaatsstelling) of schadevergoeding. De pachtkamer bestaat uit een kantonrechter, die voorzitter is, en twee deskundige leden die niet tot de rechterlijke macht behoren maar de praktijk van het pachtrecht goed kennen, zoals agrariërs en rentmeesters.
Van beslissingen van de pachtkamer van de rechtbanken is hoger beroep mogelijk bij de pachtkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (locatie Arnhem), dat geldt voor hoger beroepen in heel Nederland voor zaken die vallen binnen het pachtrecht. Deze worden dus niet door de andere drie gerechtshoven in behandeling genomen. De pachtkamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bestaat uit drie rechterlijke leden en twee deskundige leden.
Het landelijk procesreglement bevat bijzondere bepalingen voor het procederen in pachtzaken bij het gerechtshof (hoofdstuk 9.3). Gaat het om een beëindigingsvordering, dan dienen partijen een ingevuld vragenformulier over te leggen.[1] Het procesreglement is bindend.[2]
De leden van de pachtkamer van het gerechtshof zijn tevens lid van de Centrale Grondkamer. De Centrale Grondkamer is het beroepsorgaan voor beslissingen van de Grondkamers in Nederland.[3][4]
Het is mogelijk de eerste rechtsgang over te slaan en een zaak direct voor te leggen aan de instantie voor hoger beroep, dit wordt prorogatie genoemd. Het procesreglement geeft hiervoor een bijzondere regeling (artikel 9.3.5).
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- Pagina over speciale rechtsgebieden van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op Rechtspraak.nl
- Pagina over bijzondere rechters, inclusief de pachtrechter, op Rechtspraak.nl
- ↑ Pachtkamer Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, Vragenlijst beëindigingsvordering. Raad voor de Rechtspraak. Geraadpleegd op 28 augustus 2023.
- ↑ Raad voor de Rechtspraak, Procesreglementen. rechtspraak.nl. Raad voor de Rechtspraak. “Onderaan de pagina: Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 3 juni 2022 zijn alle procesreglementen, met uitzondering van het Landelijk strafprocesreglement, in juni en juli 2022 door de gerechtsvergaderingen vastgesteld.”
- ↑ Grondkamer. RVO.nl. Gearchiveerd op 28 augustus 2023. Geraadpleegd op 28 augustus 2023.
- ↑ In beroep bij de Centrale Grondkamer. RVO.nl. Gearchiveerd op 28 augustus 2023. Geraadpleegd op 28 augustus 2023.