Sinofobie
Sinofobie is angst (fobie) of haat tegenover China, Chinezen in binnen- en buitenland en/of de Chinese cultuur. Het tegenovergestelde is sinofilie, een aantrekking of voorliefde voor alles Chinees. De hedendaagse sinofobie kwam in het Westen op in de 19e eeuw.
Etymologie
[bewerken | brontekst bewerken]'Sinofobie' is samengesteld uit het Laatlatijnse Sinae (China) en het Griekse φόβος of phóbos (vrees).
Voorbeelden
[bewerken | brontekst bewerken]Geweld
[bewerken | brontekst bewerken]- Van 9 tot 11 oktober 1740 vermoordden Hollandse kolonisten enkele duizenden mensen van Chinese afkomst in Batavia in Nederlands-Indië. Deze gebeurtenissen noemt men de Chinezenmoord of Bataviase Furie.
- Bij het bloedbad van Nanking tijdens Tweede Chinees-Japanse Oorlog in 1937-1938 werden tot 300.000 Chinezen vermoord door het Japans Keizerlijk Leger. Later in die periode vond ook het bloedbad van Changjiao plaats.
- Tijdens de Maleise furie op 13 mei 1969 werden in Maleisië Chinezen en Indiërs door etnische Maleiers om het leven gebracht.
Politiek
[bewerken | brontekst bewerken]- Van 1882 tot 1943 legde de Amerikaanse Chinese Exclusion Act een verbod op voor Chinezen om te emigreren naar de Verenigde Staten.
- Tijdens de coronapandemie in 2020 noemde de Amerikaanse president Donald Trump het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, meermaals het "Chinese virus." Hij ontkende echter dat deze term racistisch is.[1][2]
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]Bronnen, noten en/of referenties
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Anti-Chinese sentiment op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ Trump vindt de term “Chinees virus” helemaal niet racistisch, Het Laatste Nieuws, 19 maart 2020.
- ↑ Donald Trump vindt de term “Chinees virus” helemaal niet racistisch, Het Nieuwsblad, 19 maart 2020.