Trochophora

De anatomie van een trochophore
A - episfeer
B - hyposfeer
1 - zenuwknopen
2 - apicale kuif
3 - prototroch
4 - metatroch
5 - nefridium
6 - anus
7 - protonefridia
8 - maagdarmkanaal
9 - buccale opening
10 - blastocoel

Trochophora of trochofoor (oudgrieks τροχός trochós "wiel, band", φορέω phoréō "ik draag") zijn voornamelijk planktonachtige larven van de meeste borstelwormen (Polychaeta) en andere ringwormen, evenals die van enkele andere groepen dieren, waaronder enkele weekdieren (Mollusca) en de kelkwormen (Entoprocta).

Deze taxa zijn binnen de Lophotrochozoa gegroepeerd onder de naam “Trochozoa”. Niet alle Protostomia hebben trochophorae. Trochophore larven zijn peervormig tot rond en hebben een wielvormige band van trilharen (prototroch), waarmee ze zich draaiend voortbewegen en om hun voedsel dichterbij te brengen om het gemakkelijker te kunnen vangen. Ze voeden zich aanvankelijk met de dooierreserves, later met eencellige organismen zoals algen, flagellaten of bacteriën.

Verdere ontwikkeling vereist meestal vestiging, dat wil zeggen de vestiging van de planktonlarve op een substraat, die wordt veroorzaakt door bepaalde chemische signaalstoffen of een complexe combinatie van dergelijke inductoren.

Helderveldmicroscoopbeeld van de trochophora van de ringworm Pomatoceros lamarckii (familie Serpulidae)[1]

Het voorbeeld van de ontwikkeling van de ringworm Pomatoceros lamarckii (familie Serpulidae) toont verschillende trochophorastadia (afbeelding: D-F):
D - vroege trochophora;
E - complete trochophora;
F - late trochophora;
G - metatrochophora;
H - Metamorfoserende larve, lateraal aanzicht;
I - Metamorfose worm, dorsaal aanzicht

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Trochophore van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.