Vrijgezellenfeest

Een vrijgezellenfeest (in België ook wel vrijgezellenavond genoemd, en niet te verwarren met een ossenfeest) is een feest dat door vrienden of familie (broers en zussen) van de bruid of bruidegom (die tot aan het huwelijk als "vrijgezel" beschouwd worden) georganiseerd wordt om afscheid te nemen van het vrijgezellenbestaan voordat de bruid en bruidegom in kwestie in het huwelijk treden. Het feestje voor de bruid wordt doorgaans door een groep vriendinnen van de bruid georganiseerd, het feestje voor de bruidegom door een groep vrienden van de bruidegom.

Het is de gewoonte in Vlaanderen dat een vrijgezellenfeest een geldigheidsdatum van 90 dagen heeft. Indien de trouw niet binnen deze periode plaatsvindt zal de getuigen een nieuwe vrijgezellen moeten plannen.[bron?]

Het vrijgezellenfeestje is er doorgaans op gericht om de bruid of bruidegom voor paal of juist in het zonnetje te zetten. De locatie, de dag, het tijdstip en het antwoord op de vraag óf er wel een vrijgezellenfeestje gaat komen, dient bij voorkeur tot op het laatste moment geheim te worden gehouden om zo de vrijgezel in kwestie zo veel mogelijk te verrassen. Het is gebruikelijk dat de vrijgezel tijdens het vrijgezellenfeest in opvallende kledij wordt gehesen zodat hij of zij duidelijk te herkennen is. In deze hoedanigheid dienen vaak één of meerdere gênante opdrachten uitgevoerd te worden.

Sommige bedrijven zijn volledig ingespeeld op vrijgezellenfeesten en bieden daarom speciale arrangementen aan om de dag tot een succes te maken - hetzij voor de vrijgezel, hetzij voor de overige feestgangers. Zo is er bij sommige paintballverenigingen standaard een konijnenpak voor de vrijgezel aanwezig, zodat de vrijgezel - die geen wapen krijgt - tijdens een potje paintballen door de feestgangers vrolijk opgejaagd kan worden.