Westplein (Utrecht)

Voor de gelijknamige sneltramhalte, zie Westplein (sneltramhalte).
Westplein
Situatie in 2019, gezien vanaf het Stadskantoor. Het Westplein is hier rechtsonder in beeld, onder de Ulu-moskee.
Situatie in 2019, gezien vanaf het Stadskantoor. Het Westplein is hier rechtsonder in beeld, onder de Ulu-moskee.
Geografische informatie
Locatie       Utrecht, Binnenstad
Begin Daalsetunnel en Vleutenseweg
Eind Croeselaan, Leidseweg en de Graadt van Roggenweg
Lengte ca. 0,38 km
Algemene informatie
Aangelegd in 1969
Bestrating asfalt
Opvallende gebouwen Park Plaza Hotel Westplein 50
Overig NH Hotel Jaarbeursplein 24 - SNS REAAL Croeselaan 1

Het Westplein is een verkeersplein aan de westkant van het Centraal Station van Utrecht.

Het Westplein begint bij de Daalsetunnel en Vleutenseweg en loopt tot aan de Croeselaan, Leidseweg en de Graadt van Roggenweg.

Op het Westplein komen na de hiervoor genoemde straten ook nog de Lange Hagelstraat, Blekerstraat, Kanaalstraat en de Damstraat uit en is er ook nog de Leidseveertunnel om naar het Smakkelaarsveld en het stadsbusstation te kunnen komen.

Westplein in 1979, gezien vanaf het Holiday Inn Hotel.

Het Westplein werd in 1969 aangelegd.[1] Dit geheel vernieuwde gedeelte van Utrecht was voorheen onderdeel van het oude Utrecht met een heel andere uitstraling dan thans. Er waren dan ook gemengde gevoelens bij de burgerij van Utrecht, waarvan de één met lede ogen en de ander weer zeer verheugd deze hele verandering vanaf de Sint Jacobsstraat tot aan een gedeelte van de Leidseweg gadesloeg. En waarbij gezegd kan worden dat Utrecht Utrecht niet meer is zoals menigeen dit nog scherp op het netvlies heeft staan van hoe het vroeger was.[2]

Maar het een en ander was ook nodig om dit gebied dat nu Westplein heet geschikt te maken voor de komst van de sneltram, die zou gaan rijden van Utrecht naar Nieuwegein.

Het Westplein maakt een transformatie door in het kader van de vernieuwing rond het stationsgebied. Net zoals bij de vernieuwing van bijvoorbeeld de Catharijnesingel zal de nadruk minder komen te liggen op het autoverkeer, en juist meer op voetgangers en fietsers[3]. Onder andere de Leidse Rijn zal verder worden doorgetrokken, waar ook plaats zal zijn voor een park[4]. Er zullen meer woningen worden gebouwd, en tussen de nieuwe gebouwen en de Leidseweg zullen een tweetal semi-openbare tuinen worden aangelegd. Ook zal de fietsroute richting het centrum en station worden verbeterd. Mogelijk zal de naam van het plein veranderen: van Westplein naar Lombokplein[4].

Zie de categorie Westplein, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.