Basil Iorgulescu

Basil Iorgulescu
Date personale
Născut1847 Modificați la Wikidata
Decedat (57 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiegeograf Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[2] Modificați la Wikidata

Basil (Bazil) Iorgulescu (n. 1847, Câmpulung-Muscel – d. 2 august 1904, București) a fost un pedagog, publicist și geograf român care a locuit în municipiul Buzău.

După absolvirea școlii din Câmpulung-Muscel, a urmat un an la „Școala de Medicină Carol Davilla” din București, după care a studiat la Seminarul Central din Dealul Mitropoliei. După absolvire, în anul 1869, a câștigat concursul pentru ocuparea unei catedre în învățământ și a fost numit profesor la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu”, ce tocmai fusese înființat în Buzău.

Având o cultură multilaterală, umanistă și științifică și fiind un bun cunoscător al limbilor clasice, a predat mulți ani latina și filologia comparată, franceza, religia și științele naturii.

În paralel cu activitatea pedagogică, a avut și preocupări extrașcolare, realizând studii de cercetare a ținuturilor buzoiene. Rezultatele cercetărilor sale au stat la baza primului manual de „Geografia județului Buzău”, publicat în 1878.

În 1891 Bogdan Petriceicu Hasdeu l-a propus pentru a fi primit în Academia Română, dar i-a lipsit un singur vot pentru a deveni membru.

Lucrări publicate

[modificare | modificare sursă]
  • primul manual de Geografia județului, pentru cl. a II-a primară
  • Istoria sacră pentru usul școalelor secundare, 1883;
  • Harta județului Buzău, a orașului și împrejurimilor (realizată în 1879) publicată la Paris, 1892;
  • Planul topografic al orașului Buzău 1881;
  • Dicționar geografic, statistic, economic și istoric al județului Buzeu, 1892, București, Stabiliment grafic I.V.Socec, 1892, care a fost premiat de Societatea Geografică Română cu premiul "Ioan Fătu".[3]
  • Geografia județului Buzeu pentru usul școlelor primare urbane și rurale, Buzeu, Tipografia Alessandru Georgescu, 1893.

A mai publicat articole despre evenimentele revoluționare de la 1848 în județul Buzău, despre mănăstirea Ciolanu, balada Gheorghebaș și obiceiuri de nuntă, un document despre târgul Buzău la anul 1812.

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ Constantinescu 2000, p. 143.
  • Constantinescu, Eugen-Marius (), Buzău. Mică enciclopedie istorică, Buzău: Muzeul Județean Buzău. Editura Mousaios, ISBN 9738054338 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

incident cu Iancu Marghiloman Historia.ro