Biotină

Biotină
Identificare
Număr CAS58-85-5
ChEMBLCHEMBL857
PubChem CID171548
Formulă chimicăC₁₀H₁₆N₂O₃S[1]  Modificați la Wikidata
Masă molară244,088163372 u.a.m.  Modificați la Wikidata
Punct de topire230 °C[2]  Modificați la Wikidata
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Biotina, denumită și vitamina H, vitamina B7 sau vitamina B8 este un tip de vitamina B.[3][4] Este implicată într-un număr variat de procese metabolice, atât în organismul uman, cât și la alte organisme, în principal cele legate de utilizarea grăsimilor, carbohidraților și aminoacizilor.[5]

Biotina, este cunoscută și ca vitamina H, vitamina B7 sau vitamina B8, este o moléculă din clasa vitaminelor care funcționează ca un cofactor enzimatic.

A fost descoperită în anul 1936 de către biochimistul elvețian Heinrich Adolf Birnbaum folosind-o ca factor de creștere al streptococilor în timpul cercetărilor sale.

Structura chimică

[modificare | modificare sursă]

Utilizarea în medicină

[modificare | modificare sursă]
  • Dermatite
  • Afecțiuni ale părului
  1. ^ a b „Biotină”, biotin (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ Jean-Claude Bradley Open Melting Point Dataset 
  3. ^ „Biotin – Fact Sheet for Health Professionals”. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. . Accesat în . 
  4. ^ „Biotin”. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR. . Accesat în . 
  5. ^ Penberthy WT, Sadri M, Zempleni J (). „Biotin”. În BP Marriott, DF Birt, VA Stallings, AA Yates. Present Knowledge in Nutrition, Eleventh Edition. London, United Kingdom: Academic Press (Elsevier). pp. 289–304. ISBN 978-0-323-66162-1.