Călărețul din Madara

Călărețul din Madara
Patrimoniul Mondial UNESCO
Țara Bulgaria Modificați la Wikidata
Unitate administrativăComuna Șumen, Șumen Modificați la Wikidata
TipCultural
Criteriireprezintă o capodoperă a geniului creator uman, unic unei tradiții culturale Modificați la Wikidata
Referință43 Modificați la Wikidata
Regiunea**Europa și America de Nord
Anul1979 (Sesiunea a 3-a)
Călărețul din Madara se află în Bulgaria
Călărețul din Madara
Călărețul din Madara
Călărețul din Madara (Bulgaria)
Poziția geografică
Coordonate43°18′N 27°09′E ({{PAGENAME}}) / 43.3°N 27.15°E
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Călărețul din Madara (în bulgară Мадарски конник, Madarski konnik) este un relief sculptat în Evul Mediu timpuriu într-o stâncă de pe platoul Madara, la est de Șumen, în nord-estul Bulgariei, lângă satul Madara. Monumentul datează din preajma anului 710 e.n. și este înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO din 1979.

Relieful reprezintă un călăreț, la 23 m înălțime, pe o stâncă aproape verticală, de 100 m înălțime. Călărețul, cu fața spre dreapta, aruncă o suliță într-un leu aflat la picioarele calului. În fața lui zboară o acvilă și după el aleargă un câine. Scena reprezintă simbolic o victorie militară. Monumentul a fost realizat în timpul hanului bulgar Tervel, și reprezintă probabil chiar pe han și o faptă a bulgarilor, trib turcic nomad de războinici stabilit în Bulgaria de nord-est la sfârșitul secolului al VII-lea și, după ce s-a amestecat cu slavii locali, a dat naștere poporului bulgar. Alte teorii leagă relieful de tracii antici, susținând că el reprezintă un zeu trac.

Recunoașterea

[modificare | modificare sursă]

Călărețul din Madara este reprezentat pe aversul monedelor bulgărești de mică valoare (1 până la 50 stotinki) emise în 1999 și 2000.[1] Călărețul din Madara a câștigat în 2008 un sondaj pentru stabilirea designului viitoarelor monede euro bulgărești, cu 25,44% din voturi.[2][3]

Vârful Madara de pe insula Livingston din Insulele Shetland de Sud, Antarctica, este botezat după situl istoric de la Madara.

  1. ^ Banca Națională a Bulgariei. Bancnote și monede în circulație: 1999: 1 stotinka, 2 stotinki, 5 stotinki, 10 stotinki, 20 stotinki, 50 stotinki; 2000: 1 stotinka, 2 stotinki & 5 stotinki. – Accesat la 26 martie 2009.
  2. ^ „Bulgaria selected the new eruo design” [Bulgaria a ales viitorul design al monedelor euro]. Info Bulgaria. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Bulgaria Chooses Madara Horseman for National Symbol at Euro Coin Design” [Bulgaria a ales călărețul din Madara ca simbol național pe monedele euro]. Sofia News Agency Novinite. Accesat în .