Leeuwarden

Leeuwarden
Ljouwert
—  Oraș  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Leeuwarden (Țările de Jos)
Poziția geografică în Țările de Jos
Coordonate: 53°12′00″N 5°47′00″E ({{PAGENAME}}) / 53.2°N 5.7833333333333°E

ȚarăȚările de Jos Țările de Jos
ProvincieProvincia Frizia
Atestare Modificați la Wikidata

Guvernare
 - PrimarSybrand van Haersma Buma (Christen-Democratisch Appèl)

Suprafață
 - Total84,1 km²
Altitudinem.d.m.

Populație (2007)[1]
 - Total92,203 locuitori

Fus orarUTC+1
Cod poștal8900–8939
Prefix telefonic058

Localități înfrățite
 - Liyang[*][[Liyang (county-level city)|​]]Republica Populară Chineză

Prezență online
http://www.leeuwarden.nl/
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Leeuwarden
Poziția localității Leeuwarden
Poziția localității Leeuwarden

Leeuwarden (în frizonă Ljouwert) este un oraș în Țările de Jos, reședința provinciei Frizia.

Zona a fost ocupată începând cu secolul al X-lea (deși recent, urme de locuințe datând din jurul anului 2 d.Hr. au fost descoperite în urma unor săpaturi arheologice în apropierea localității Oldehove), și i-a fost acordat rangul de oraș în 1435. Situat în estuarul Middelzee, a fost un centru comercial, până când estuarul nu a mai fost navigabil datorită colmatării sale în secolul XV. În 1901 orașul avea o populație de 32.203.

Printre localnicii faimoși din Leeuwarden îi putem enumera pe: Wilhelm a IV-lea de Orania, artistul grafic Maurits Cornelis Escher, dansatorea-spioana Mata Hari, precum si teologul Dr. NH Gootjes. Leeuwarden este de asemenea orașul în care a copilărit și a studiat rapperul Joost Klein, care menționează des Provincia Frizia în melodiile sale. El folosește des și steagul regiunii în proiectele sale, acesta fiind un motiv recurent în clipurile sale muzicale, concertele sale, și pe coperta albumului Fryslân din 2022.

În timpul celui de al doilea război mondial, după ocupația forțelor germane, orașul a fost eliberat pe data de 15 aprilie 1945 de către "Royal Canadian Dragoons", regimentul eliberând orașul în ciuda ordinelor de luptă.

Artă și cultură

[modificare | modificare sursă]

În 2018, Leeuwarden a fost aleasă Capitală Europeană a Culturii, împărțind acest statut cu Valletta, capitala țării Malta.

Probabil cea mai emblematic simbol al orașului este Oldehove, un turn de biserică neterminat, înclinat, a cărui construcție a încetat în 1532 (1533 după unele surse). Biserica a fost ulterior demolată între anii 1595 și 1596, rămânând în picioare doar turnul cu cele două clopote. Turnul are o înălțime de 39 de metri, iar vizitatorii pot urca în vârful său folosind cele 183 de trepte.


Localități componente

[modificare | modificare sursă]

Leeuwarden (Ljouwert), Goutum (Goutum), Wirdum (Wurdum), Wijtgaard (Wytgaard), Lekkum (Lekkum), Snakkerburen (Snakkerbuorren), Hempens (Himpens), Swichum (Swichum), Teerns (Tearns)[2].

  1. ^ Statline
  2. ^ numele frizone în paranteză

Legături externe

[modificare | modificare sursă]