Serge Chermayeff

Serge Chermayeff
Date personale
Născut8 octombrie 1900
Cecenia
Decedat8 mai 1996
SUA
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 Imperiul Rus
 Rusia
 Regatul Unit[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
cadru didactic universitar[*]
designer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3][4][5] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma MaterDownsend School[*][[Downsend School (school in Surrey, UK)|​]]
Harrow School[*][[Harrow School (school in Harrow, UK)|​]][1]
New Bauhaus  Modificați la Wikidata
Numele firmeiUniversitatea Harvard
Massachusetts Institute of Technology
Universitatea Yale
Illinois Institute of Technology[*][[Illinois Institute of Technology (American university)|​]]
Waring & Gillow[*][[Waring & Gillow (British furniture manufacturer, established 1897)|​]]  Modificați la Wikidata
Clădiri semnificativeDe La Warr Pavilion, Bexhill on Sea, Anglia

Serge Ivan Chermayeff (n. 8 octombrie 1900 – d. 8 mai 1996) a fost un arhitect și scriitor britanic și american născut în Cecenia, care a activat în Marea Britanie și Statele Unite, fiind co-fondator a mai multe societăți profesionale de arhitectură, incluzând [The] American Society of Planners and Architects.

De La Warr Pavilion, Bexhill on Sea, Anglia, 1935, arhitecți Serge Chermayeff și Eric Mendelsohn.

Chermayeff s-a născut la Groznâi, Imperiul Rus (actualmente Republica Cecenia în Federația Rusă), familie bogată evreiască a uleiului[6][7][8][7][9] Isaakovich Chermoev, dar,la o vârstă fragedă, s-a mutat împreună cu familia sa în Anglia, unde a primit întreaga sa educație.

A început viața profesională ca designer de interioare lucrând pentru o firmă particulară în Londra. La începutul anilor 1930, fiind printre altele și membru al grupării MARS Group, s-a asociat pentru o scurtă perioadă de timp cu arhitectul Erich Mendelsohn, împreună cu care a creat mai multe structuri de valoare în stilul arhitectural cunoscut ca stilul internațional, parte a mișcării artistice a modernismului. Cea mai notabilă dintre aceste structuri este De La Warr Pavilion, a cărui imagine este reprodusă alături.

Statele Unite

[modificare | modificare sursă]

Cariera educațională

[modificare | modificare sursă]

În 1940, Chermayeff a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a continuat cariera sa arhitecturală, la care se va adăuga o carieră educațională la mai multe universității și instituții de învățământ superior. În 1946, la recomandarea lui Walter Gropius, după plecarea lui László Moholy-Nagy de la conducerea Institute of Design din Chicago în 1944, urmată de mai multe interimate, Serge Chermayeff este numit conducătorul acestei școli de design arhitectural și industrial. Și-a dat demisia în 1951, atunci când institutul a fuzionat cu Illinois Institute of Technology.

Între 1952 și 1970 va continua să predea la mai multe universități printre care Harvard, Yale și Massachusetts Institute of Technology (sau MIT, cum este adesea numit) au fost cele mai semnificative. S-a retras din prim-planul vieții publice în 1970.

Scriitor de cărți de arhitectură și urbanism

[modificare | modificare sursă]

A scris mai multe cărți de arhitectură și urbanism, printre care Community and Privacy, împreună cu Christopher Alexander, în 1964, și The Shape of Community, împreună cu Alexander Tzonis, în 1971. A decedat în 1996 în Wellfleet, Massachusetts. Întreaga operă nepublicată a lui Chermayeff, constând din desene de arhitectură, planuri de proiecte finalizate sau nefinalizate, fotografii, corespondență, cursuri universitare și multe alte materiale scrise de arhitect sunt arhivate la Departamentul de desene și arhive (Drawings and Archives Department) al bibliotecii specializată în arhitectură, Avery Architectural and Fine Arts Library a Universității Columbia.

  1. ^ Who's who 
  2. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  3. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ Mapping Modernism
  7. ^ a b Strangers in the house
  8. ^ Mapping Modernism
  9. ^ „Doctoral thesis of Altino Joao Magalhaes Rocha. Architecture Theory 1960—1980. Emergence of a Computational Perspective, MIT, 2004, page. 42” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]