Överdiagnostik – Wikipedia
Överdiagnostik är en term som används för diagnostiska strategier inom medicinen som inte leder till bättre hälsa eller som i sin förlängning till och med gör skada.[1] Företeelsen är välkänd.[1]
Tillstånd som kritiserats för överdiagnostik är diverse "tidiga" sjukdomar eller förstadier som pre-diabetes och pre-osteoporos.[1] Även förbättrad teknik har uttryckts bidra till överdiagnos av prostatacancer och sköldkörtelcancer utan att behandling eller överlevnad förbättrats.[1]
I USA, Kanada och Storbritannien har kampanjen "Choosing Wisely" syftat till att minska sådan onödig eller överdriven undersökning och behandling.[1] I Sverige har en arbetsgrupp utsedd av svenska läkaresällskapet undersökt förutsättningarna för att införa en modell inspirerad av Choosing Wisely, i Sverige kallad Kloka kliniska val. I rapporten bedöms sammanfattningsvis både förutsättningarna och skälen goda att införa en liknande modell i Sverige[2].
Källor
[redigera | redigera wikitext]Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ [a b c d e] ”När ingen längre är fullt frisk”. www.sbu.se. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment of Social Services. 11 april 2019. https://www.sbu.se/sv/publikationer/vetenskap-och-praxis/nar-ingen-langre-ar-fullt-frisk/. Läst 23 september 2019.
- ^ ”Rapport från arbetsgruppen för kloka kliniska val”. Svenska Läkaresällskapet. 23 augusti 2023. https://www.sls.se/globalassets/sls/halsa--sjukvard/dokument/rapport_sls_kkv-20230823.pdf. Läst 12 februari 2024.
Vidare läsning
[redigera | redigera wikitext]- "Too much medicineOverdiagnosis series" – The BMJ (på engelska)
- "Less is more", artikelserie om överdiagnostik – Journal of the American Medical Association (JAMA)