Antrozoinae – Wikipedia

Antrozoinae
Antrozous pallidus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningFladdermöss
Chiroptera
FamiljLäderlappar
Vespertilionidae
UnderfamiljAntrozoinae
Vetenskapligt namn
§ Antrozoinae
Arter[1]
Hitta fler artiklar om djur med

Antrozoinae är en systematisk grupp bland fladdermössen som ofta räknas till familjen läderlappar. Gruppen består av två arter, Antrozous pallidus och Bauerus dubiaquercus, som förekommer i Nord- och Centralamerika. Vissa zoologer klassificerar gruppen som familj, Antrozoidae, och andra forskare listar Bauerus dubiaquercus till läderlappar och bara Antrozous pallidus i en egen familj.

Kännetecken

[redigera | redigera wikitext]

Arterna kännetecknas av stora spetsiga öron samt nosen som påminner om en snabel. Skallen är jämförelsevis stor och tänderna påfallande kraftiga. Kroppsfärgen varierar mellan gulvit och mörkbrun. Individerna i gruppen når en kroppslängd mellan 57 och 75 centimeter samt en vikt mellan 13 och 28 gram.

Antrozous pallidus

[redigera | redigera wikitext]

Antrozous pallidus förekommer från södra Kanada till Centralamerika och lever även på Kuba. Pälsen är på ryggen gulaktig till ljusbrun och på buken vit. Den lever vanligen i bergstrakter, med skog eller med öken. Artens medlemmar lever i grupper av 20 till 100 individer som kommunicerar med olika läten. I kalla regioner håller de vinterdvala. Antrozous pallidus livnär sig främst av insekter, spindlar och mindre ryggradsdjur som ödlor.

Bauerus dubiaquercus

[redigera | redigera wikitext]

Det är inte mycket känt om Bauerus dubiaquercus. Den är mörkare och mindre än den förstnämnda arten. Utbredningsområdet sträcker sig från centrala Mexiko till Costa Rica och habitatet utgörs främst av regnskog. Den äter insekter. IUCN listar arten på grund av levnadsområdets förstöring som missgynnad (near threatened).[2]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 16 augusti 2009.
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  1. ^ ”Mammal Species of the World - Browse: Antrozoinae”. Bucknell.edu. http://www.departments.bucknell.edu/biology/resources/msw3/browse.asp?s=y&id=13802319. Läst 7 mars 2011. 
  2. ^ Bauerus dubiaquercusIUCN:s rödlista, auktor: Miller, B. & Medina, A. 2008, besökt 5 oktober 2009.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]