Störartade fiskar – Wikipedia

Störartade fiskar
Acipenser oxyrinchus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
InfraklassBroskganoider
Chondrostei
OrdningStörartade fiskar
Acipenseriformes
Vetenskapligt namn
§ Acipenseriformes
AuktorBerg, 1940
Hitta fler artiklar om djur med
Yanosteus longidorsalis

Störartade fiskar (Acipenseriformes) är en ordning i underklassen strålfeniga fiskar med två nu levande familjer, störfiskar (Acipenseridae) och skedstörar (Polyodontidae), som tillsammans innehåller 30 arter.

Störartade fiskar är den enda ordningen med nu levande arter i infraklassen broskganoider (Chondrostei) [i källan beteknad som underklass].[1] Flera utdöda ordningar av broskganoider blev beskrivna.

De störartade fiskarna hör till de primitivaste i underordningen strålfeniga fiskar och är kända som fossil sedan krita. Kännetecken för ordningen är ett skelett som inte helt består av ben, utan till en del även av brosk, platt nos, en utsträckbar mun, samt känsliga skäggtömmar. Flera arter kan uppnå en för fiskar förhållandevis mycket hög livslängd och några kan som fullvuxna bli väldigt stora, som hus, europeisk stör och atlantisk stör.

Alla arter i ordningen är uppförda på IUCN:s röda lista över hotade arter, främst därför att de fiskats allt för intensivt som matfiskar eller för sin eftertraktade rom, som används till kaviar.

Störartade fiskar (Acipenseriformes)

Denna artikel är baserad på en översättning från tyskspråkiga Wikipedia 24 juli 2009

  1. ^ Dyntaxa, Underklass: Chondrostei, läst 2016-12-22

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]