Flytande demokrati – Wikipedia
Flytande demokrati är en blandning mellan direkt demokrati och representativ demokrati.[1] Formen ger de röstande möjlighet att i varje fråga antingen rösta själv (direkt demokrati) eller delegera sin röst (representativ demokrati).
Den röstande kan delegera sin röst antingen till samma delegat i alla frågor eller till olika delegater i olika frågor. Den röstande har alltid möjlighet att återta den delegerade rösten och antingen delegera till någon annan eller att själv rösta direkt i en fråga.[1] En delegat kan vara en person (till exempel en politiker eller debattör) eller en organisation (till exempel ett politiskt parti eller en ideell organisation).
Möjligheten att delegera sin röst i en eller flera frågor ger de röstande möjlighet att själv bestämma i vilken utsträckning de vill engagera sig,[2][3] men de som väljer att delegera sina röster har lika mycket inflytande som de som väljer att rösta själva i en fråga.
Flytande demokrati anses av sina förespråkare bättre kunna ta tillvara den utspridda kunskapen i samhället (den kollektiva intelligensen) och upplösa gränsen mellan väljare och valda.[1]
Det svenska partiet Direktdemokraterna förespråkar flytande demokrati.[4]
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ [a b c] Johan Norberg. "Demokrati är mer än val", Godmorgon, världen!, Sveriges radio, 12 september 2014. Läst den 14 september 2014.
- ^ Anders Lönnfält, Joakim Sigvald, Flytande demokrati (2014) ISBN 9789198107517
- ^ Anders Lönnfält, Joakim Sigvald. "Flytande framtida demokrati", Västerbottens-Kuriren, 17 september 2014. Läst den 4 oktober 2014.
- ^ https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=direktdemokraterna+flytande läst 2016-10-24