Seabees – Wikipedia
Seabees är namnet på ingenjörsförbanden i USA:s flotta. Namnet Seabees (Sjöbin) är en heterograf och kommer från det engelskspråkiga uttalet av CB, som är en förkortning för Construction Battalion (byggnadsbataljon), som är ingenjörsförbandens grundorganisation.
Bakgrund
[redigera | redigera wikitext]Flottans ingenjörsförband upprättades 1942 under andra världskriget, efter attacken mot Pearl Harbor och slaget om Wake Island mot den Kejserliga japanska flottan i Stillahavskriget. Bakgrunden till bildandet var att medarbetare från civila byggföretag kontrakterade av marindepartementet inte kunde räknas som kombattanter och räkna med att bli behandlade som krigsfångar ifall de tillfångatogs av fienden.[1]
Seabees har från början utbildats efter samma standard som marinkårens soldater och en CB kan därför utan svårighet ingå sin helhet eller som detachement i marinkårens operativa organisation (engelska: Fleet Marine Force) och är avsedda att kunna utföra arbeten flexibelt och anpassningsbart i alla klimat, i fred såväl som i krig.
Från Seabees utvecklades dykförbandet Underwater Demolition Teams (UDT) som senare vid tiden för Vietnamkriget vidareutvecklades till flottans attackdykare och specialförband, Navy SEALs.
Organisation
[redigera | redigera wikitext]Seabees är i formell mening benämnd som U.S. Naval Construction Force och ingår i Navy Expeditionary Combat Command (som i sin tur ingår i United States Fleet Forces Command) och är fördelat med en bas på väst- respektive sydkusten: Naval Construction Group 1 (NCG 1) vid Naval Construction Battalion Center Port Hueneme i Port Hueneme, Kalifornien samt Naval Construction Group (NCG 2) vid Naval Construction Battalion Center Gulfport i Gulfport, Mississippi.
Seabees består av 19 bataljoner och med en personalstyrka på cirka 13 000. Officerarna i Seabees tillhör flottans civilingenjörskår.
Camp David underhålls av Seabees och de assisterar även USA:s utrikesdepartement med byggprojekt kring deras ambassader i utlandet.
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Seabee, tidigare version.
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- www.seabee.navy.mil
- Wikimedia Commons har media som rör Seabees.