Spionroman – Wikipedia
Den här artikeln har källor, men den behöver fler fotnoter för att kunna verifieras. (2022-12) Hjälp gärna Wikipedia med att lägga till fotnoter om du kan, eller diskutera saken på diskussionssidan. Material som inte verifieras kan tas bort. |
Spionromanen, eller agentromanen, är en subgenre inom deckaren. Spionromanen är en roman om en person som på uppdrag av regering eller underrättelseorganisation arbetar med specialuppdrag bakom fiendens linje.[1] Romantypen är besläktad med äventyrs- och spänningsromanen. Som pionjärverk räknas "The Spy" (1-2, 1821) av James Fenimore Cooper. Till genregrundläggande författare hör John Buchan, Erskine Childers och Joseph Conrad.
Spionberättelserna har en lång historia - alltifrån W. Somerset Maughams "Ashenden" via Ian Flemings äventyrsromantiska böcker om James Bond, till John le Carrés realistiska glasnost-skildringar. Jägare-jagad-temat är mycket vanligt. Ett bra exempel på detta är genreklassikern Attentat mot diktator från 1939 av engelsmannen Geoffrey Household. Andra berömda författare i genren är Eric Ambler, Manning Coles och Len Deighton. Graham Greene har skrivit klassiska spionromaner som Hemlig agent och Skräckens ministerium.
Litteratur
[redigera | redigera wikitext]Kapitlet "Att skjutas i gryningen!" i Mord för ro skull av Jan Broberg, 1964.
Referenser
[redigera | redigera wikitext]Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Nationalencyklopein.se”. http://www.ne.se/spionroman. Läst 29 juli 2014.
|