Uewerstad – Wikipedia

Uewerstad
Ville haute
Oberstadt
Stadsdel
Uewerstad sett från öster, med floden Alzettes dalgång. Till höger Huelen Zant ("Den ihåliga tanden"), en rest av en av portarna till Luxemburgs befästningar. I förgrunden stadsdelen Grund med kyrkan Église Saint Jean.
Uewerstad sett från öster, med floden Alzettes dalgång. Till höger Huelen Zant ("Den ihåliga tanden"), en rest av en av portarna till Luxemburgs befästningar. I förgrunden stadsdelen Grund med kyrkan Église Saint Jean.
Land Luxemburg
Stad (tätort) Luxemburg
Koordinater 49°36′43″N 6°7′44″Ö / 49.61194°N 6.12889°Ö / 49.61194; 6.12889
Area 1,062 km²
Folkmängd 3 415 (december 2019)
Befolkningstäthet 3 216 invånare/km²
Stadsdelar i staden Luxemburg med Uewerstad markerat
Map
Stadsdelen Uewerstad i Luxemburg.

Uewerstad (franska: Ville haute, tyska: Oberstadt, "Höga stan") är en stadsdel i staden Luxemburg i kantonen Luxemburg i landet Luxemburg. Stadsdelen ligger vid sammanflödet av Alzette och Pétrusse, högt upp på klippan Bock. Den omges på tre sidor av raviner, som skapats av dessa floder i kalkstensformationen.

Uewerstad är staden Luxemburgs äldsta och centrala del. Den tillkom parallellt med de i många omgångar byggda Luxemburgs befästningar.

Ursprunget var en korsning av två romerska vägar vid nuvarande Fiskmarknaden: en väst-/östlig väg mellan Soissons (Augusta Suessionum) och Trier (Augusta Treverorum) och en nord-/sydlig väg från Metz (Divodurum Mediomatricorum). Vid Fiskmarknaden har återfunnits rester av ett romerskt vakttorn från 300-talet, och det anses troligt att det också uppförts en romersk befästning på klippan.

Vid mitten av 900-talet utsåg Sigfried, greve av Ardennerna (Sigefroid de Luxembourg), platsen som fästningsplats för sitt nybildade rike. Befästningarna har därefter i omgångar byggts ut under härskare från Burgundernas rike, Habsburgska riket, Spanien, Preussen och Frankrike ända fram till mitten av 1800-talet. Enligt Fördraget i London 1867 mellan bland andra Preussen, Frankrike, Österrike, Storbritannien och Belgien, revs därefter befästningarna i huvudsak under resten av 1800-talet, och staden Luxemburg kunde byggas ut och bli ett samhälle, som präglades mer av civila näringar än under tidigare århundraden.

Gamla stan i Luxemburg, Uewerstad, samt resterna av stadens befästningar utsågs av UNESCO till världsarv 1994.[1]

Uewerstad har drygt 3 400 invånare och inrymmer ett antal prestigebyggnader, torg och kulturinstitutioner, som Place d'Armes, William II:s plats, Vårfrukatedralen, Storhertigens palats, Statsrådets byggnad, Stadsmuseet och Nationalmuseet för historia och konst.

Två offentliga hissar förbinder stadsdelarna Pafendall och Grund i dalgången nedanför med Uewerstad.