Virtuella skrivbord – Wikipedia
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2022-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Virtuella skrivbord är en funktion som återfinns i vissa skrivbordsmiljöer där systemet håller reda på flera skrivbord (ibland kallade arbetsytor), vart och ett med sin egen uppsättning öppna program och fönster. Användaren kan enkelt växla mellan de olika skrivborden och även flytta program mellan dessa. Virtuella skrivbord är bara ett sätt att enklare dela upp och hålla reda på öppna fönster, programmen körs fortfarande som vanligt och är aktiva även när vyn är dold.
Virtuella skrivbord gör det möjligt att dela upp program i arbetsuppgifter eller att lägga vissa program i bakgrunden utan att de stör. Vanligtvis syns inte program på ett annat skrivbord i aktivitetsfältet, men det brukar gå att ställa in detta om man vill se alla öppna program; i detta fall växlar systemet skrivbord automatiskt om man väljer ett dolt program.
Principen för virtuella skrivbord utarbetades vid Xerox forskningscenter PARC[1] (då kallades den "rooms", rum), och presenterades för en större mängd användare när den implementerades i swm, en fönsterhanterare för X år 1989. År 1993 introducerades Common Desktop Environment där virtuella skrivbord ingår, och sedan dess har virtuella skrivbord varit vanligt i Unixmiljö. De flesta moderna skrivbordsmiljöer som kör X, som GNOME, KDE och Xfce har denna funktionalitet. Vissa program, som bildbehandlingsprogrammet GIMP som i första hand utvecklats för dessa miljöer förutsätter delvis stöd för detta eller kommer åtminstone inte till sin fulla rätt när stödet saknas. I Mac os X 10.5 Leopard finns det stöd för virtuella skrivbord vid namn spaces. Det finns även tredjeparts-program för Windows som försöker skapa virtuella skrivbord, men det har visat sig vara i stort sett omöjligt att göra bra på grund av att program och gränssnitt i Windows förutsätter att det bara finns ett enda skrivbord.
Källor
[redigera | redigera wikitext]- ^ D. Austin Henderson, Jr., Stuart Card (1986) Rooms: the use of multiple virtual workspaces to reduce space contention in a window-based graphical user interface ACM Transactions on Graphics (TOG)