Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği - Vikipedi
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Şubat 2016) |
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği, kısa adıyla ÇEKUD, “Çevre ve kültür değerlerimizi birlikte korumak ve yaşatmak” gayesi etrafında buluşan “Çevre Gönüllüleri” tarafından, 1999 çeşitli meslek gruplarından oluşan Çevre Gönüllüleri tarafından İstanbul’da kurulan dernek.
- ÇEKUD, doğal afetler ve kazalar neticesinde bozulan sosyal ve ekolojik dengeyi yeniden tesis amacıyla faaliyet yapmak; konferans, seminer, anma töreni, açık oturum, forum, sempozyum, şenlikler, yarışmalar, kurslar düzenlemek; muhtelif sosyal kuruluşlar arasında, kültürel faaliyetleri yaygınlaştırmak için toplantılar, geziler, ziyaretler, hayır çalışmaları, şölenler, defileler tertip etmek; fertler, dernekler ve müesseseler arasındaki kırgınlık ve muhalefetleri izale edici faaliyetlerde bulunmak; gönüllü çevre ve kültür kuruluşlarının daha etkili olabilmeleri, aralarındaki işbirliğinin ve yardımlaşmanın artması için çalışmalar yapmak; eğitim programları düzenlemek gibi görevler için yola çıkmıştır.
- ÇEKUD, gönüllü çevre kuruluşlarının sayısını artırmak için teşvik edici çalışmalar yapar.
- Ülkemizdeki toplumsal, kültürel ve çevre problemlerini tespit eder ve bunların çözümü için projeler hazırlar.
- Çevre sorunlarının çözümü için kamu alanında faaliyet gösteren üniversitelerle, meslek birlikleri, çevre il müdürlükleri, yerel yönetimler, sivil savunma müdürlükleri ve benzeri kuruluşlarla birlikte derneğin gayesine uygun olarak çalışmalar yaparak katkıda bulunur.
Ağaçlandırma Kampanyaları
[değiştir | kaynağı değiştir]- “'Her Fidan Bir Hayat”, “Tutunacak Bir Dalımız Olsun”, “Çocuklarımız Ağaçlarla Büyüsün”, “Sen Yoksan Kimse Yok”, Sofrada Sıfır Artık”, “Minik Ellerden Büyük İşler”', “Tohumdan Fidana” çağrılarıyla şimdiye kadar yaşanabilir, hayat dolu alanlara imzasını atan ÇEKUD;
- Yine en güzel yatırımın, çocuklarımız adına olacağı prensibinden yola çıkarak 2005 yılında “TÜRKİYE AĞAÇLANIYOR” kampanyasıyla birçok alanda yüz binlerce ağaç dikmiştir. Sonraki yıllarda çalışmalarına hız kesmeden devam etmiş ve ağaçlandırma faaliyetlerine 2010 yılında da, “Sen Yoksan Kimse Yok” sloganıyla devam etmektedir.
- Türkiye’nin farklı bölgelerinde 2021 yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarında zarar gören alanların yeşillendirilmesi amacıyla Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) tarafından başlatılan “Kökü Bizde-Yeşil Vatan Hepimizin” kampanyasına, Koreli doğaseverler yoğun şekilde destek verdi. Koreli çevre dostlarının bağışladığı 150 bin fidana, Türkiye’deki bağışçıların fidanları da ilave edilerek Türkiye - Kore Dostluk Ormanı oluşturulması kararı alındı. Geçtiğimiz aylarda Antalya, Nevşehir, Kilis, İstanbul ve Muğla’da fidan dikimleri gerçekleştirilen Türkiye-Kore Dostluk Ormanı’nın altıncısı ve sonuncusu, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde kuruldu. Osmaniye etabının tamamlanmasıyla 150 bini Koreli doğaseverlerin bağışladığı fidanlar olmak üzere toplamda 580 bin fidan Türkiye - Kore Dostluk Ormanı projesi kapsamında toprakla buluştu.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ÇEKÜD22 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Ağaçlandırma Yönetmeliği[ölü/kırık bağlantı]
- Çevre ve Orman Bakanlığı20 Mart 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Türkiye - Kore Dostluğu 580 Bin fidanla kökleşti.
- ÇEKUD'un fidan bağışı kampanyasına Güney Kore'den destek 15 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Güney Kore'nin Türkiye Büyükelçisi Won Ik Lee protokol üyeleriyle birlikte ilk fidanı dikti. 7 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Dikili Ağacım Var 12 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.