Çanakkale: Yolun Sonu - Vikipedi

Çanakkale: Yolun Sonu
"Çanakkale: Yolun Sonu film afişi
YönetmenSerdar Akar
Kemal Uzun
YapımcıTolga Aydın
Cemal Okan
SenaristAlphan Dikmen
Başak Angigün
OyuncularMahir Günşiray
Berrak Tüzünataç
Gürkan Uygun
Görüntü yönetmeniG. Mete Şener
StüdyoWarner Bros. Türkiye
Fono Film
TT Film
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüDram, Savaş, Tarihi
Yapım yılı2013
Süre120 dk
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Bütçe5.372.309 TL[1]

Çanakkale: Yolun Sonu 2013 yılı Türkiye yapımı Dram, Savaş, Tarihi film. Çanakkale Savaşı'nda yaşananları merkezine alan film, isimsiz kahramanlar üzerinden Çanakkale cephesini orada yaşananları, kısaca bu dramatik öyküyü yeni bir bakış açısıyla beyazperdeye taşıyor.

Takvimler Nisan 1915'i gösterdiğinde I. Dünya Savaşı'nın en çetin cephelerinden biri olan Çanakkale'de işgalci güçler aylardır sürdürdükleri kuşatmadan aylardır hiçbir şey elde edememiş haldedirler. Anzak güçleri daha sonra kendi isimleriyle anılacak olan Anzak Koyu'nda mağlup edilmişlerdir. İçinde isimsiz kahramanlar Muhsin ve Hasan kardeşlerin de yer aldığı Hilal-i Ahmer cemiyetine mensup destek birliği zorlu bir yol sonrası cepheye ulaşır. Ne var ki siperlere girdikleri anda savaşın tahmin edemedikleri sert ve acımasız yüzüyle karşılaşırlar. Muhsin çok iyi bir keskin nişancıdır ama her gün ölümle buruna burunadırlar. Yüzbaşı İbrahim Adil, Muhsin'i keskin nişancı olarak görevlendirmiştir ve yüzbaşıdan istediği tek şey kardeşi Hasan'ın cephe gerisinde görevlendirilmesidir. Muhsin bir başka keskin nişancı olan Şeref ile beraber en ön saflardaki düşman askerlerini avlarken keskin hüneri ve Anzak'ları tek tek indirmesi de tüm koya adının duyulmasına neden olacaktır. Fakat Anzak kuvvetlerinin başındaki İngiliz Binbaşı Steward'ın bu namlı Türk askerine karşı manevrası da gecikmeyecektir

Film hakkında bilgiler

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Savaştan 99 yıl sonra yeniden gün yüzü gören özel ağır makineli tüfekler Genelkurmay Başkanlığının desteği ile de yeniden çalışır hale getirilerek filmde kullanıldı. Filmin gerçekçiliğinin en önemli unsurlarından biri bu olarak gösteriliyor.
  • Filmin çekim aşamasında, tüm görsel efekt süpervizörlüğü, görsel efekt kreatif katkıları ve görsel efekt uygulamaları ve de post prodüksiyonu yerli Digiflame firması tarafından gerçekleştirilmiştir.
  1. ^ "Boxoffice Türkiye". 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016.