Özel bir askerî operasyon yürütmek üzerine - Vikipedi
"Özel bir askerî operasyon yürütmek üzerine" (Rusça: О проведении специальной военной операции, romanize: O provedenii spetsialʹnoy voyennoy operatsii) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 24 Şubat 2022'de, Rusya-Ukrayna Savaşı'nı büyük ölçüde tırmandıran Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden hemen önce yayımlanan bir televizyon yayınıydı.
Putin konuşmasında Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının yanı sıra Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine de hitap etti. Ayrıca bunun bir işgal olmadığını, “özel bir askerî operasyon” olduğunu dile getirerek kamuoyunu etkilemeyi amaçladı.[1] Putin, işgali haklı çıkarmak için Ukrayna'nın Rus düşmanı politikalarla bir neo-Nazi devleti hâline geldiğini iddia etti. Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesine atıfta bulunarak Rusya'nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni (Ukrayna'da Rusya yanlısı, de facto olarak bağımsızlıklarını ilan etmiş iki ayrılıkçı devlet) Ukrayna neo-Nazizm'inden korumak için seferber olduğunu belirtti. NATO'ya hitaben, Ukrayna'daki Rus askerî varlığını gerekli bir güvenlik önlemi olarak nitelendirdi ve NATO'nun 1991 sonrası genişlemesini, ABD'nin Soğuk Savaş'tan sonra Rusya ile ilişkileri asla gerçekten normalleştirmeye çalışmadığının bir göstergesi olarak nitelendirdi.
Uluslararası tepkiler
[değiştir | kaynağı değiştir]NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya sayısız sivilin hayatını riske atan pervasız ve sebepsiz saldırısı"nı kınayan bir açıklama yaptı: "Tekrarlanan uyarılarımıza ve yorulmak bilmeyen diplomasi çabalarımıza rağmen, Rusya bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçti."[2]
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna halkına "sebepsiz ve haksız bir saldırı" başlattığını belirten bir açıklama yaptı.[3] Biden yaptığı açıklamada, "Başkan Putin, feci bir can kaybına ve insan ıstırabına yol açacak, önceden tasarlanmış bir savaşı seçti" dedi. "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan tek başına Rusya sorumludur ve ABD ile müttefikleri ve ortakları birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir. Dünya Rusya'dan hesap soracaktır."[3]
Duyuru haberi gelir gelmez BM Genel Sekreteri Guterres, Putin'den işgali durdurmasını istedi: "Başkan Putin, birliklerinizin Ukrayna'ya saldırısınıı durdurun. Barışa bir şans verin, şimdiden çok fazla insan öldü."[4]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Rusya-Ukrayna krizi: Putin emir verdi Donbas'a askeri harekât sabah başladı". sozcu.com.tr. 12 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023.
- ^ Isachenkov, Vladimir; Litvinova, Dasha; Karmanau, Yuras; Heintz, Jim (24 Şubat 2022). "Russia Attacks Ukraine as a Defiant Putin Warns the U.S. and NATO Not to Interfere". Time (İngilizce). 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023.
- ^ a b Hodge, Nathan; Lister, Tim; Kottasová, Ivana; Regan, Helen (24 Şubat 2022). "Russia launches military attack on Ukraine with reports of explosions and troops crossing border". CNN (İngilizce). 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023.
- ^ Lakshman, Sriram (24 Şubat 2022). "Security Council reacts to Putin announcement of 'Special Operation' in Eastern Ukraine". The Hindu (İngilizce). 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2023.