Akıllı tarım - Vikipedi
Tarımsal verimliliğini artırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların daha ekonomik kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan tekniktir. Bu kapsamda klasik üretimden vazgeçilerek, araziyi homojen olmayan değişken bir yaklaşımla ele alan bir sistemin uygulanması amaçlanmaktadır.
Akıllı Tarım
[değiştir | kaynağı değiştir]Tarihçesi
[değiştir | kaynağı değiştir]Teknolojinin günden güne ilerlemesi tarım uygulamalarında da değişiklikleri ortaya çıkarmıştır. Tarımsal mekanizasyonun ilk uygulamalarına bakıldığında, birim zamanda daha fazla alanı ekebilmek için toprağı çizerek açan basit el aletlerinin kullanımı ile “toprak işleme” alanında görülmüştür. 20. Yüzyılın ilk dönemlerinde, buhar gücüyle çalışan traktör üretilmiş ve kullanılmıştır. Artan mekanizasyon uygulamaları ile belirgin bir üretim artışı sağlanmıştır. 1970'li yıllardan günümüze kadar geçen süreçte azaltılmış toprak işleme ve toprak işlemesiz tarım teknikleri uygulamaya geçilmiştir. 1990'lı yılların başında bilgisayar ve kontrol sistemleri ile elektronik teknikler, tarımda uygulanmaya başlanmıştır. 1995'ten itibaren tarım arazilerindeki değişkenliği dikkate alan hassas uygulamalı tarım teknolojileri pratiğe aktarılmış olup, bu teknolojiler üzerinde yoğun bilimsel çalışmalar devam etmektedir.[1] Günümüzde ise IoT teknolojilerinin gelişmesiyle tarım sistemlerinde birçok sistemden vazgeçilirken, zamandan ve sudan önemli ölçüde tasarruf sağlanmaktadır.
Faaliyetler
[değiştir | kaynağı değiştir]IoT Teknolojilerinin tarımda kullanılması ile hava koşulları, toprağın nem miktarı, toprak kalitesi, mahsulün büyüme miktarı, hayvan sağlığı gibi önemli veriler toplanabilmektedir.
Akıllı Tarım Teknolojilerini kullanılması olası problemlerin önceden önüne geçilmesine olanak sağlamaktadır. Toplanan verilerin yapay zekâ tabanlı sistemlerde anlamlandırılmasının ardından, mahsullerin olası risklerden en az düzeyde etkilenmesi sağlanmaktadır.
Akıllı cihazların kullanımı ile üretim döngüsünde sulama, gübreleme veya haşere kontrolü gibi birçok işlem otomatikleştirebilmesi sağlanmaktadır.[2]
Araştırmalara Kaynak Oluşturma
Akıllı cihazlar tarafından toplanan veriler, ziraat mühendisi, zooloji ve doğa araştırmacılarına önemli ölçüde kaynak oluşturmaktadır.
Akıllı Tarımda Kullanılan IoT Teknolojileri
[değiştir | kaynağı değiştir]Nb-IoT
NB-IoT (Narrowband-IoT), M2M ve Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları ve nispeten düşük bir maliyetle daha geniş bir aralıkta kablosuz iletim gerektiren ve uzun pil ömrü için az güç kullanan tarım uygulamaları gibi alanlarda kullanılan dar bantlı bir radyo teknolojisidir.[3]
LoRa-Wan 10 Kilometreye kadar veri iletimine olanak sağlayan, düşük güç ile çalışan bir IoT teknolojisidir. Operatör ücretlendirmesinden bağımsız çalışması onu maliyet hususunda avantajlı kılmaktadır.[4]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Tarmakbir" (PDF). 2 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.
- ^ "IoT in Agriculture: 5 Technology Use Cases for Smart Farming (and 4 Challenges to Consider)". Eastern Peak - Technology Consulting & Development Company (İngilizce). 7 Temmuz 2020. 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021.
- ^ "NB-IoT explained: a complete guide to Narrowband-IoT". i-SCOOP (İngilizce). 29 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021.
- ^ "What is LoRaWAN® Specification". LoRa Alliance® (İngilizce). 29 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021.