Apple menü - Vikipedi

Apple menü
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanmaMayıs 1991 (33 yıl önce) (1991-05)
İşletim sistemiSystem 6.0.8 ve üstü
PlatformMac OS, macOS

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

System 6 ve üstü

[değiştir | kaynağı değiştir]
Apple menü System 6 da

System 6.0.8 ve önceki sürümlerinde, Apple menüsü bir Denetim Masası yöneticisinin yanı sıra Hesap Makinesi, Karalama Defteri ve Çalar Saat gibi Masaüstü Donanımı özellikli. MultiFinder (bilgisayarın çok görevliliğinin erken bir uygulaması) etkinse, Apple menüsü kullanıcıya birden fazla çalışan uygulama arasında geçiş yapmasına da izin verdi.[1] Macintosh kullanıcısı, Sistem Yardımcı Programı "Yazı Tipi / DA Mover" vasıtasıyla üçüncü taraf Masaüstü Donanımı ekleyebilir. Bununla birlikte, Apple menüsünde görüntülenebilecek Masaüstü Donanımı sayısıyla ilgili bir sınırlama vardı. OtherMenu gibi üçüncü taraf shareware paketleri, ikinci bir özelleştirilebilir menü ekledi.

System 7.0–9.2.2

[değiştir | kaynağı değiştir]

System 7, Apple Menu Öğeleri klasörü Sistem Klasörü'nde tanıtıldı. Bu, kullanıcıların Alias'ı favori yazılımlarına ve belgelerine menüde yerleştirebilmelerini sağladı. Menü Yöneticisi, bu eklemeleri alfabetik sıraya zorladı; kullanıcıların kendilerini diğerlerine önde gelen boşluklar, rakamlar ve diğer karakterlerle yeniden adlandırmalarını istediler. Birkaç üçüncü parti yardımcı program, her öğeyi yeniden adlandırmak zorunda kalmadan Apple menüsüne eklenen öğelerin sıralamasını özelleştirme düzeyi sağlamıştır.[2] Apple menüsü ayrıca, Bir Masaüstü Donanımı tarafından uygulanan kapatma komutu içeriyordu. Kontrol Paneli klasörüne bir takma ad da mevcuttu. Önceki sürümlerde bulunan siyah logonun aksine, System 7.0 da gökkuşağının çizgili logosunu özellikli ilk sürümü idi.

System 7.0 yerleşik çok görevli özellikli, bu nedenle MultiFinder bir seçenek olarak kaldırıldı. Kullanıcıların System 6'da olduğu gibi çok sayıda çalışan uygulama arasında geçiş yapmalarına izin veren özellik, menubarın zıt tarafında kendi menüsünü (etkin uygulamanın simgesi olarak görünüyor) verildi.[3] Mac OS 8.5'ten başlayarak bu yeni menüye, kullanıcı menünün altından imleci aşağı doğru sürüklediğinde menüyü serbest bırakan bir pencere haline getirmek için menüyü ayıran benzersiz bir "yırtma" özelliği verildi.[4] Bu durumda, "Uygulama Değiştirici" adlı uygulamayı çalıştırdı. System 7.5, Apple Menu'deki klasörlere ve disklere alt menüler ekleyerek klasör veya diskin içeriğini gösteren bir Apple Menu Options kontrol panelini ekledi. System 7'in önceki sürümlerinde klasörü Finder'da açan standart bir menü girişi gösterildi. Apple Menü Seçenekleri ayrıca Apple Menü'ye Yeni Uygulamalar, Yeni Belgeler ve Son Sunucular ekledi; Son Öğe sayısı kullanıcı tarafından düzenlenebilir.

Apple menü mac os 9 da

Mac OS X tamamen yeniden tasarlanmış Apple menüsüne sahiptir. Özel menüdeki sistem yönetimi işlevleri birleştirildi. Apple menüsü tamamen menü çubuğunun ortasında işlevsiz bir Apple logosu olan Mac OS X Public Beta'dan eksikti, ancak menü Mac OS X 10.0'da geri yüklendi. Sistem 7'de uygulanan hızlı dosya erişim özelliği kaldırıldı, ancak bir üçüncü taraf programı, Apple menüsünü klasik işlevselliğine geri yükledi.[5] Apple menüsü artık Macintosh bilgisayarının özelliklerini yönetmeye, sistem hakkında bilgi edinme komutlarına, yazılım güncelleme, Mac App Store başlatma, Sistem Tercihleri'ni açma, Dock tercihlerini ayarlama, konumu ayarlama (ağ yapılandırması) için geliştirilmiş, açık Sistem Tercihleri, dock tercihleri, (ağ yapılandırma) konumunu ayarlamakSon öğeleri (uygulamalar, belgeler ve sunucular) görüntülemek, Güç Çıkarma uygulamalarını, güç yönetimini (uyku modu, yeniden başlatma, kapatma), oturum açma vb için adanmıştır.[6]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]