Argumentum ad lazarum - Vikipedi
Argumentum ad lazarum, bir sonucun yalnızca konuşmacı fakir olduğu için doğru veya konuşmacı zengin olduğu için yanlış olduğu şeklindeki gayri resmi yanılgıdır. Adını, bir Yeni Ahit meselindeki bir dilenci olan ve öbür dünyada ödülünü alan Lazarus'tan almıştır.
Bu, halk arasında "Zavallı ama dürüst" ifadesi olarak özetlenir.
Bunun tersi argumanum ad crumenam'dır .
Bazı deneysel kanıtlar, yoksulluğun çekiciliğini desteklemektedir. Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden Igor Grossmann ve Justin Brienza tarafından 2017'de yapılan bir araştırma, "bilgelik", karşıt bakış açılarını göz önünde bulundurma ve kişilerarası bir anlaşmazlığı ortadan kaldıran bir uzlaşma bulma yeteneği olarak tanımlandığında, yoksul ve işçi sınıfından insanların daha yüksek sosyoekonomik sınıflardakilere kıyasla böyle bir yetenek göstermesinin daha olası olduğunu buldu.[1][2] Tüm safsatalarda olduğu gibi, eğilim mutlak değildir.
Örnekler
[değiştir | kaynağı değiştir]- "Aile çiftlikleri geçinmek için mücadele ediyor, bu yüzden onları korumamız gerektiğini söylediklerinde bir şeylerin peşinde olmalılar."
- "Evsizler bize ev bulmanın zor olduğunu söylüyor. Böyle olmalı."
- "Keşişler tüm maddi mülklerden vazgeçtiler. Aydınlanmaya ulaşmış olmalılar."
- "O ülkedeki iç savaş hakkında bilmeniz gereken tek şey, isyancılar çamurdan kulübelerde yaşarken, onlara karşı asker gönderen general lüks, klimalı bir ofiste oturuyor."
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Michael Price. "The lower your social class, the 'wiser' you are, suggests new study". Science, 2017-12-20. doi:10.1126/science.aar8218
- ^ Justin P. Brienza, Igor Grossmann. "Social class and wise reasoning about interpersonal conflicts across regions, persons and situations" 26 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Proceedings of the Royal Society B, 2017-12-20. Accessed 2017-12-23. DOI:10.1098/rspb.2017.1870