Askerî demokrasi - Vikipedi
Askeri demokrasi, Lewis Morgan'ın "Antik Toplum" adlı çalışmasında ilkel komünal sistemden devlete geçiş aşamasında iktidarın örgütlenmesini ifade etmek için bilimsel dolaşıma giren bir terimdir. Yetişkin ve sağlıklı erkekler toplumun tam üyeleri olarak kabul edildi. Meclis toplantılarına silahlarla gelmek zorunda kaldılar. Silahsız bir şekilde gelen savaşçının oy kullanma hakkı yoktu. Askeri demokrasi, toplumun devlet öncesi gelişimindeki son aşama olarak, hemen hemen tüm halklar arasında mevcuttu. Örneğin, krallar döneminin Roma toplumu ve "Yunan Karanlık Çağı" Yunan politikaları askeri demokrasiye atfedilebilir. Arkeolojik olarak askeri demokrasi dönemi, toplumların ekonomik ve politik gelişiminde değişikliklere yol açan metallerin kullanılmaya başlandığı döneme tekabül etmektedir.[1]
Eski Almanlar arasında, bir liderin seçilmesi, sağ elin alkışlarla kaldırılması ve daha sonra kalkanların kaldırılmasıyla doğrulanırdı. Frank devletinin krallarını, Doğu Frank krallığını, Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve Alman İmparatorluğu'nu seçme prosedürü, yalnızca seçilen hükümdarın bir kalkan üzerinde yükselmediği için farklıydı.[2]
Zaporojya Kazakları arasında ataman ve kuren, askeri konseydeki tüm kurenler tarafından seçilirdi.
Terim, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından yaygın olarak kullanıldı ve bunun bir sonucu olarak Marksist tarih yazımında da yaygınlaştı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2022.
- ^ Maenchen-Helfen, Otto (3 Şub 1973). "The world of the Huns; studies in their history and culture". Berkeley, University of California Press – Internet Archive vasıtasıyla.