Asla Teslim Olmak Yok - Vikipedi

Geri Çekilmek Yok Teslim Olmak Yok
No Retreat, No Surrender
Film posteri
YönetmenCorey Yuen
YapımcıNg See-Yuen
SenaristNg See-Yuen
Keith W. Strangberg
Corey Yuen
OyuncularKurt McKinney
Jean-Claude Van Damme
J.W. Fails
Kathie Sileno
Kent Lipham
MüzikPaul Gilreath
KurguJames Melkonia
Mark Pierce
Allan Poon
DağıtıcıNew World Pictures
CinsiSinema filmi
TürüDövüş/Aksiyon
RenkRenkli
Yapım yılı1985
Çıkış tarih(ler)i1986
Süre86 dk.
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Birleşik Devletler
Hong Kong Hong Kong
Dilİngilizce
Hasılat4,662,137
Devam filmiNo Retreat, No Surrender 2
Diğer adlarıKarate Tiger

Asla Teslim Olmak Yok (İngilizce orijinal adı: No Retreat, No Surrender) (Karate Tiger olarak da bilinir), 1986 yılı ABD yapımı aksiyon filmi.

Corey Yuen tarafından yönetilen filmde başrollerde Kurt McKinney, Jason Stillwell karakterini, Jean-Claude Van Damme ise Ivan Krushensky karakterini canlandırdı. McKinney, Bruce Lee'nin ruhundan karate öğrenen Amerikalı bir genç olan Jason Stillwell rolünde. Stillwell bu dersleri dövüş sanatları dojo'sunu Sovyet dövüşçü Ivan Kraschinsky'ye (Van Damme) karşı savunmak için kullanır.

Film, daha önce hiç senaryo yazmamış olmasına rağmen, Seasonal Film Corporation'ın sahibi Ng See-yuen tarafından sözleşme imzalandıktan sonra Keith W. Strandberg tarafından yazılmıştır. Van Damme filmde rol aldı ve yönetmen Yuen'in ona söylememesine rağmen dövüş sahnelerinde sürekli olarak diğer aktörler ve dublörlerle fiziksel olarak temas kurması sette sorunlara neden olmuştur. Filmin yayınlanmasının ardından, birçok eleştirmenin Karate Kid filmine çok benzediği hikâyesine odaklanan olumsuz eleştiriler aldı.

Jason Stilwell (Kurt McKinney) genç bir karatecidir ve Bruce Lee'nin büyük hayranıdır. Babasının işlettiği karate kursunda ders almaktadır. Bir gece mafya Jason'ın babasını ziyaret eder ve anlaşamadıkları için mafyanın adamı olan Ivan (Jean-Claude Van Damme) babasının ayağını kırar. Bunun üzerine Jason ailesiyle birlikte Seattle'a taşınır. Burada R.J. Madison adlı biriyle arkadaş olur. Ama Jason burada serseriler tarafından sürekli rahatsız edilir. Kız arkadaşı Kelly'nin doğum gününde rezil edilip aşağılanır. Bundan öfkelenen Jason, Bruce Lee'nin mezarına gider ve yardım ister. Babasıyla da arası açılınca başka bir evde uyuya kalır ve o gece beklenmedik bir misafir yani Bruce Lee'nin hayaleti gelir. Bruce Lee zamanla Jason'a her şeyi öğretir ve gözden iter. Jason artık her şeye hazırdır. Bu sırada bir karate turnuvası düzenlenir. Jason babasıyla seyirci gibi katılır. Mafya Seattle'ın en güçlü 3 karatecisinin karşısına Rus Ivan Krshunsky'yi çıkartır. Jason Ivan'ı görünce tanır. Ivan ilk 2 karateciyi kolay yener. Ama karate ustası olan Lan Relly'yi yenmekte zorlanır. O yüzden hileyle ona vurur ve durmaz. Kelly abisini kurtarmak için Ivan'a vurmak ister ama Ivan onu saçından tutar. Buna sinirlenen Jason ringe dalar ve Ivan'a vurmaya başlar. Ivan onu hileyle yakalar. Bu zaman R.J., Jason'a "teslim olmak yok, geri çekilmek yok" der. Bunu duyan Jason, Ivan'a vurmaya başlar. Sonunda Jason kazanır ve herkes tarafından alkışlanır.

Jean-Claude Van Damme Sovyet kötü adam Ivan Kraschinsky olarak seçildi.
  • Kurt McKinney .... Jason Stillwell
  • Jean-Claude Van Damme .... Ivan Kraschinsky
  • J. W. Fails .... R. J. Madison
  • Kathie Sileno .... Kelly Reilly
  • Tai Chung Kim .... Bruce Lee'nin hayaleti
  • Kent Lipham .... Scott
  • Ron Pohnel .... Ian Reilly
  • Dale Jacoby .... Dean Ramsay
  • Pete Cunningham .... Frank Peters
  • Timothy D. Baker .... Tom Stillwell
  • Gloria Marziano .... Bayan Stillwell
  • Paul Oswell .... Trevor

Geliştirme ve senaryo

[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'lerin başında Tayvan'da bir yıl yaşadıktan sonra senarist Keith W. Strandberg dövüş sanatları filmlerinde oyuncu olarak çalışmaya ilgi duymaya başladı.[1] Strandberg Amerika Birleşik Devletleri'ne geri döndü ve Çin'de bir tur yönetmeni oldu ve burada Hong Kong'da yapımcılarla ve senaristlerle iletişim kurmaya devam etti. Shaw Brothers da dahil olmak üzere birçok stüdyo tarafından reddedildikten sonra Strandberg, Seasonal Film Corporation'ı gördü ve stüdyo başkanı Ng See-yuen ile temasa geçti. Ng bir Amerikan filmi çekmeye ilgi duyduğunu açıkladı ve Strandberg'in senaryolar hakkında bir şey bilip bilmediğini sordu. Bir yıl sonra, ng See-yuen Amerika'da Strandberg ile temasa geçtiğini belirterek onlar için bir senaryo yazmak istedi. Strandberg, Asla Teslim Olmak Yok filmi için bir taslak yazdı. Filmde prodüksiyon başlarken, Strandberg hazırdı ve filme çekerken kalitesini artırmak için senaryoyu her gece yazarak saatlerini harcadı.

Rol dağıtımı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Jean-Claude Van Damme, Sovyet kötü adamı Ivan Kraschinsky olarak rol aldı. Sette Van Damme, Pete Cunningham'ı bilinçsiz hale getiren bir tekme attı. Aktör ve dövüş sanatçısı Timothy Baker, setteki aksiyon sahneleri sırasında Van Damme ile çalışırken, yapım müdürü ve yönetmen Corey Yuen ona diğer aktörler ve dublörlerle temas etmemesini söyledi.[2][3] Sürekli uyarılara rağmen Van Damme sette Baker'a yaptığı vuruşlarla temas kurmaya devam etti. Diğer aktörler ve dövüş sanatçıları, “Sahnesi benim gibi değildi, ama şikayetim yoktu” diyen Ron Pohnel de dahil olmak üzere Van Damme'nin dövüş sahnesinde insanlarla fiziksel temas kurması konusunda umursamaz biri olduğunu iddia etti. Van Damme aslında senaryo yazarı Strandberg ile iki film anlaşması yaptı ancak sözleşmesini bozdu.

The New York Times{'}}tan Walter Goodman, senaryonun "birlikte atıldığını" yazarak filme olumsuz bir inceleme yaptı.[4] Time Out, filmi The Last Dragon, Karate Kid ve Rocky IV ile karşılaştırdı ve filmlerden “ağır ilhamlar aldığını” ve “başyapıtlara benzediğini” belirtti.[5] Dövüş sanatları dergisi Black Belt, Jean-Claude Van Damme'nin çok fazla zamana sahip olmadığını ve filmin Karate Kid'in türevi olduğunu belirterek filme beş üzerinden bir buçuk puan verdi.[6] Los Angeles Times'tan Patrick Goldstein buna "komik derecede kötü" ve kötü aksiyon sahneleriyle "amatör bir platform" adını verdi.[7]

  1. ^ Logan, Bey. "The No Retreat Man" (PDF). Keith Strandberg Official Website. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2013. 
  2. ^ Window, Thomas W. (Temmuz 1993). "The Trial of Jean-Claude van Damme". Black Belt. 31 (7). Active Interest Media, Inc. s. 21. ISSN 0277-3066. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 
  3. ^ Window, Thomas W. (Temmuz 1993). "The Trial of Jean-Claude van Damme". Black Belt. 31 (7). Active Interest Media, Inc. s. 22. ISSN 0277-3066. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 
  4. ^ Goodman, Walter (17 Mayıs 1986). "No Retreat No Surrender (1986)". The New York Times. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 
  5. ^ CB. "No Retreat, No Surrender". Time Out. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 
  6. ^ Clary, David W. (Ekim 1992). "Hot Property". Black Belt. 30 (10). Active Interest Media, Inc. s. 20. ISSN 0277-3066. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 
  7. ^ Goldstein, Patrick (6 Mayıs 1986). "Movie Review : No Rhyme, No Reason In 'No Retreat'". Los Angeles Times. 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2014. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]