Aziz Yorgi kurdelesi - Vikipedi

Aziz Yorgi kurdelesi. Desen ateş ve barutu sembolize etmektedir. Aynı zamanda Rus İmparatorluğu hanedan armasının renkleridir. (altın sarısı zemine siyah kartal)
Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde faaliyet gösteren ayrılıkçılar tarafından kullanılan Aziz Yorgi kurdelesinin renklerindeki bayrak

Aziz Yorgi kurdelesi veya Yorgi kurdelesi (Rusça: Георгиевская лента, Georgiyevskaya lenta), adını Hristiyan azizlerinden Yorgi'den alan, Rusya'da yaygın olarak tanınan askeri/tarihi sembolü. Kurdele üç siyah ve iki turuncu çizgiden oluşan çift renk desenden oluşur. Bu sembol Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği cumhuriyetleri ve şimdiki Rusya tarafından verilen birçok yüksek askeri ödülün süslemesinin bir bileşenidir.

Sovyetler Birliği döneminde bu kurdelenin kamu anlamında bir önemi bulunmamaktaydı.[1] Sembol Ukrayna'da patlak veren Turuncu Devrim'e tepki olarak Rusya'da 2005 yılında tekrar canlandırıldı.[1][2] Aynı dönemde gençlik örgütleri ile birlikte devlet medyası aracılığıyla II. Dünya Savaşı'ndaki Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın galibiyet kutlamaları canlandırıldı. Bu kutlamalarda savaşı Kızıl Ordu'nun kazanmasına katkı sağlayan pek çok askerî personele Aziz Yorgi kurdelesini de içeren birlikte birçok nişan, madalya ve ödül verildi.

Kurdele, Rusya'da, özellikle 2014 yılından bu yana, bir vatanseverlik sembolü olarak verilmektedir ve hükûmetin kamu desteğinin bir sembolü olarak siviller tarafından kullanılmaktadır.[3] Bununla birlikte ve Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna gibi Batı yanlısı bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinde (gibi) yaygın olarak ayrılıkçılığın bir sembolü haline gelmiştir.[4] Ukrayna hükûmeti Zafer Günü'nde Aziz Yorgi kurdelesinin basın yoluyla gösterilmemesi için girişimlerde bulunmuştur. Bunun yanında kurdele taşıyan kişilere ülkeye giriş yasağı getirmiştir.[5]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ a b Ukraine breaks from Russia in commemorating victory 16 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Kyiv Post, 7 Mayıs 2015, Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. "In the 1960-70s there were no St. George’s Ribbons seen during the Victory Day parades. If someone showed up with a ribbon, it would be a violation."
  2. ^ Russia awash with symbols of WW2 victory 12 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) 8 Mayıs 2015, Erişim tarihi: 17 Eylül 2016.
  3. ^ Kashin, Oleg. Hunting swastikas in Russia 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) OpenDemocracy.net, 1 Mayıs 2015, Erişim tarihi 17 Eylül 2016.
  4. ^ Karney, Ihar; Sindelar, Daisy. For Victory Day, Post-Soviets Show Their Colors -- Just Not Orange And Black 24 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce). Özgür Avrupa Radyosu, 7 Mayıs 2015, Erişim tarihi 17 Eylül 2016.
  5. ^ Ukrayna’nın kurdeleyle ‘mücadelesi’: Nazilere karşı zaferin simgesi yüzünden seyahat yasağı 13 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sputnik, Erişim tarihi: 13 Şubat 2017.