BSD lisansları - Vikipedi

BSD lisans logosu

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

BSD'nin ilk sahipleri Regents of the University of California'dır, çünkü BSD ilk defa Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de yazılmıştır. Lisansın ilk versiyonu daha sonra gözden geçirilmiş ve sonuç olarak çıkan lisanslara değiştirilmiş BSD lisansları denmiştir.[1]

Lisansın iki farklı biçimi, ilki Yeni BSD Lisansı/Değiştirilmiş BSD Lisansı,[2] ve ikincisi Sadeleştirilmiş BSD Lisansı/FreeBSD Lisansı[3] Özgür Yazılım Vakfı tarafından GPL-uyumlu özgür yazılım lisansı olarak kabul edilmiş ve Open Source Initiative tarafından da açık kaynak lisansı olarak incelenmiş[4] ve orijinal lisans FSF tarafından özgür yazılım lisansı olarak kabul edilmişse de GPL ile uyumlu olmadığı belirtilmiştir,[5] açık kaynak lisansı olarak kabul edilmemiştir.[4]

Kullanım Koşulları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanılan orijinal BSD lisansı yanında ayrıca, "BSD Lisansı" olarak adlandıran birçok türde lisanslar mevcuttur. Günümüzdeki BSD lisansi 3 maddeden oluşmaktadır. Ama asıl lisans 4 maddeden oluşmaktaydı.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "SPDX License List | Software Package Data Exchange (SPDX)". spdx.org. 24 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Licenses - Free Software Foundation: Modified BSD license". Free Software Foundation. 8 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2009. 
  3. ^ "Licenses - Free Software Foundation: FreeBSD license". Free Software Foundation. 8 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2009. 
  4. ^ a b "Open Source Initiative OSI - The BSD License:Licensing". Open Source Initiative. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2009. 
  5. ^ "Licenses - Free Software Foundation: Original BSD license". Free Software Foundation. 8 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2009.