Númenor - Vikipedi
Númenor, Tolkien mitolojisinde kurgusal bir coğrafi bölgedir.[1] Orta Dünya ve Aman'ın arasında, büyük denizin ortasında bir adada Dúnedain'lerin yaşadığı krallıktır.[2] Ada Melkor'la savaşan sadık insanlara Valar tarafından denizin ortasından çıkarılarak hediye edilmiştir. Númenor'un çöküşü Akallabêth'de anlatılmaktadır.[2]
"Hediye edilen ülke" anlamına gelen Andor, Arda'nın Atlantis'i; Númenor'un Elfçe isimlerinden biridir. Bu, Güneşin İkinci Çağının sonunda Büyük Deniz Belegaer sularına gömülen büyük ada krallığıdır. Undying Lands (ölümsüz Topraklar) ile Orta Dünya arasında bulunan bu adada yaşayan Numenorlular özellikle denizlerde büyük bir güç haline gelmişler fakat güçlendikçe kibirlenmişlerdi. Sonunda Sauron'un da çabaları ile Valar'a savaş açan Numenorlular kendi sonlarının da gelmesine neden olmuşlardır. Ve denir ki Aman topraklarına ayak basan Ar-Pharazôn ve savaşçıları Son Savaş'a ve Hüküm Günü'ne dek Unutulmuş Mağaralar'da hapis kalacaklardı.
Ancak Númenor'lular arasında Valar'a sadık kalanlar da olmuştur. Kendilerine "vefakarlar" diyen bu grup, yılları boyu Andunie lordlarının koruması altında yaşamış ve son Andunie lordu Amandil'in oğlu Elendil tarafından çöküşten kurtarılmışlardır. Númenor'un çöküşünden kurtulmayı başaran Elendil ve takipçileri Orta Dünya'ya gelir. Elendil Arnor Krallığını, oğulları Isildur ve Anarion ise Gondor Krallığı'nı kurar. Bu iki krallık "sürgündeki krallıklar" olarak bilinir.
Coğrafya
[değiştir | kaynağı değiştir]Numenor her biri kendisine özgü jeolojik ve fiziksel özelliklere sahip tam altı farklı bölgeye ayrılmaktadır. Bunlar Forostar (Kuzey Toprakları), Andustar (Batı Toprakları), Hyarnustar (Güneybatı Toprakları), Hyarrostar (Güneydoğu Toprakları), Orrostar (Doğu Toprakları) ve Mitalmar'dır (İç Topraklar). Forostar nemli subtropikal ormanlar, Andustar geniş sıcak ovalar ve maki bahçeleri, Hyarnustar okyanusal iklim, Hyarrostar çöller ve kanyonlar, Orrostar ılık tundralar ve karlı taygalar, Mitalmar ise bozkırlar ile kaplıdır. Bölge geniş bir ekosistemik çeşitliliğe sahiptir ve Tolkien arşivlerinde orta dünyada olmayan pek çok kuş ve bitki türüne ev sahipliği yaptığı belirtilmiştir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5.
- ^ a b Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5.
Orta Dünya ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |