Beyaz Muhafızlar (Finlandiya) - Vikipedi

Beyaz Muhafızlar
Etkin1918-1944
ÜlkeFinlandiya Finlandiya
BağlılıkFinlandiya Krallığı
Finlandiya
TipiSilahlı kuvvetler
Büyüklük100,000 (1920'de)
SavaşlarıFin İç Savaşı
II. Dünya Savaşı
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Carl Gustaf Emil Mannerheim

Beyaz Muhafızlar (Fince: Suojeluskunta, çoğul: Suojeluskunnat, Fince-İsveççe: Skyddskår), Fin İç Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin desteklediği Kızıllara karşı kazanılan zaferde önemli bir payları olan ve Beyazlara bağlı olan askeri birim. Batıda daha çok Kızıl Muhafızlar'ın zıddı olan Beyaz Muhafızlar olarak bilinirler. Finlandiya'da Suojeluskunta olarak bilinir, İngilizcede ise Koruma Kolordusu, Güvenlik Muhafızları, Sivil Muhafızlar, Ulusal Muhafızlar, Beyaz Milisler, Savunma Kolordusu, Koruma Muhafızları ve Koruma Milisleri olmak üzere çok sayıda karşılığı vardır. Finlandiya Beyaz Ordusu çok sayıda acemi asker, yeni askere alınanlar, Almanya'dan gelen eğitimli askerler ve paramiliter gruplardan oluşuyordu.

1905 Rus Devrimi sosyal ve siyasi huzursuzluğa ve Finlandiya'daki güvenliğin sarsılmasına yol açtı. Sivil milisler buna tepki olarak kurulmuş, fakat bu politik (sol-sağ) bir yapıya dönüşecektir. 1917 Rus Devrimi ve sonra da Finlandiya'nın bağımsızlığını ilan etmesi ülkede çatışmalara yol açmıştır. 27 Ocak 1918'de, Finlandiya hükûmeti kalan Rus birliklerinden Beyaz Muhafızlara teslim olmalarını istemiştir ve aynı gün Kızıllar ihtilali ilan etmişlerdir ve bu kanlı bir iç savaşa yol açmıştır.Beyazların zaferiyle sonuçlanan Fin İç Savaşı (1918) boyunca Beyaz Muhafızlara General Mannerheim komuta etmiştir.

Savaştan sonra Finlandiya Savunma Kuvvetleri ve düzenli bir polis gücü kurulmuştur. 1919–1934 arasında Beyaz Muhafızlar ordu'ya bağlı gönüllü birlikler olarak kabul gördü ve ayrı olarak yedek Muhafız oluşumları vardı, fakat 1934'te tüm birlikler bir ordu altında birleştirilmiştir ve Muhafızlar Gönüllü Savunma Eğitimi Organizasyonu haline getirilmişlerdir. Siyasi olarak tarafsızdı, ancak gayri resmi olarak anti-solcuydular, açıkça anti-komünist, muhafazakâr, büyük ölçüde işçi hareketine ve sol politikaya karşıydılar. Ancak, birliklerinin ana güçleri 1932'deki faşist Lapua Hareketi'nin başarısız darbe girişimi Mäntsälä İsyanı'nda kullanıldı. Beyaz Muhafızların birlikleri II. Dünya Savaşı'nda düzenli ordu altında hizmet verdiler. Finlandiya'nın yenilmesinden sonra, 1947 Paris Antlaşması ile Beyaz Muhafızlar dağıtıldı.

I. Dünya Savaşı'na kadar Rus Egemenliği'ndeki Estonya, Letonya ve Litvanya'da olduğu gibi Finlandiya'da da benzer Milis Güçler vardı. Bu milis güçler II. Dünya Savaşı'na kadar varlıklarını iç güvenlik milisleri olarak korumuşlardır. Almanya'nın I. Dünya Savaşı'nda yenilmesinden sonra kurulan ve çok ünlü olan Freikorps da bu milis güçlerine benzemektedir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Suojeluskuntajärjestö ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur