Britanya Antarktika Toprakları - Vikipedi

Britanya Antarktika Toprakları
British Antarctic Territory
Slogan
Research and discovery
(İngilizce: Araştırma ve keşif)
Britanya Antarktika Toprakları haritadaki konumu
BaşkentRothera (Ana üs)
Resmî dil(ler)İngilizce (de facto)
HükûmetAnayasal Monarşi
• Kral
III. Charles
Tarihçe 
• Hak iddiası
1908
Yüzölçümü
• Toplam
1709400 km2
Nüfus
• Tahminî
250[1]
Para birimiİngiliz Sterlini

Britanya Antarktika Toprakları, Birleşik Krallık'ın Antarktika'da hak iddia ettiği ancak uluslararası alanda kabul görmeyen bölgedir. Ana üssü Rothera olup Birleşik Krallık'ın 14 deniz aşırı toprağından biridir. Bölgede görevli üs personeli hariç yaşam bulunmamaktadır.

Büyük Britanya, bölge üzerinde 21 Temmuz 1908 tarihinden bu yana resmen hak iddia etmekte, 1962 yılında bu yana da Falkland Adaları'na bağlı bir bölge olarak konumlandırmaktadır. 1 Aralık 1959 tarihinde imzalanan Antarktika Antlaşması'nın ardından Falkland Adaları Bağımlı Bölgeleri olarak adlandırılan Graham Toprakları, Güney Orkney Adaları ve Güney Shetland Adaları 3 Mart 1962 tarihi itibarıyla yeni idarî yönetim şekli olarak Britanya Antarktika Toprakları oluşturulmuştur.[2]

20. boylamdan 80. boylama kadar uzanan bölgenin 25. ile 74. boylamlar arasında Arjantin ve Şili de hak iddia etmektedir.

Uluslararası alanda karşılık bulmayan hak iddialarına karşılık Büyük Britanya bölgenin yönetimini Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi üzerinden gerçekleştirmektedir. 1959 imzalanan ve 1961 yılında yürürlüğe giren Antarktika Antlaşması kapsamında tüm ulusların 'barışçıl' amaçlı ziyaretlerine açık konumdadır. Bölgede yıl boyu personelin bulunduğu Rothera ve Halley araştırma üsleri bulunmaktadır. Kral George Adası ve Hope Körfezi'ndeki Şili ve Arjantin'in ana üslerine yakın iki küçük sivil yerleşim dışında, ıssız durumdadır.

  1. ^ Hendry, Ian; Dickson, Susan (2011). British Overseas Territories Law. Oxford: Hart Publishing. Sayfa 299
  2. ^ "Britanya Antarktika Toprakları hakkında bilgi". 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2022.