Deniz kuvvetleri - Vikipedi

Sınırsız Özgürlük Harekâtı sırasında Umman Denizi'ndeki 5 ülkenin oluşturmuş olduğu çokuluslu olağanüstü bir donanma. Azalan dört sütuna göre solda sağa: ITS Maestrale (F 570), De Grasse (D 612); USS John C. Stennis (CVN 74), Charles De Gaulle (R 91), Surcouf (F 711); USS Port Royal (CG-73), HMS Ocean (L 12), USS John F. Kennedy (CV 67), HNLMS Van Amstel (F 831); ve ITS Luigi Durand de la Penne (D 560).

Donanma, deniz kuvvetleri, askeri deniz filosu, savaş donanması, gölde, nehirde, kıyıda veya okyanusta yapılan muharebe operasyonları ve ilgili işlevler için bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin esasen deniz ve amfibi savaş için belirlenmiş koludur. Donanma, Yüzey gemileri, amfibi gemileri, denizaltıları ve deniz havacılığının yanı sıra yardımcı destek, iletişim, eğitim ve diğer alanlar tarafından yürütülen her şeyi içerir.

Deniz kuvvetlerinin stratejik taarruzdaki rolü bir ülkenin sahilleri ötesindeki alanlara giriş yapan kuvvetlerin görüntülemesidir (örneğin deniz yollarını korumak, birlikleri getirip götürmek veya diğer deniz kuvvetlerine, limanlara veya sahil yapılanmalarına saldırıya geçmek). Deniz kuvvetlerinin stratejik savunmadaki amacı düşman kuvvetleri tarafından denizin görüntülenmesini engellemektir. Deniz kuvvetlerinin stratejik görevi aynı zamanda nükleer füzeler kullanarak nükleer caydırıcılığı içine alabilmesidir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]