eBay - Vikipedi

eBay Inc.
EndüstriE-ticaret
Kuruluş3 Eylül 1995 (29 yıl önce) (1995-09-03)
KurucuPierre Omidyar
Genel merkeziSan Jose, Kaliforniya, U.S.
Hizmet alanlarıDünya genelinde
Gelirartış US$10,8 milyar (2019)[1]
Çalışan sayısı~13,300 (Aralık 2019)[1]
Web sitesiebay.com

eBay Inc., İnternet üzerindeki en büyük açık artırma usulü alışveriş sitesi olan Amerikan şirketi. eBay, 3 Eylül 1995'te İran asıllı Amerikalı girişimci Pierre Omidyar tarafından San José, Kaliforniya'da kuruldu.

Şirket, yönetim merkezinin bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri dışında Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, İran, İrlanda, İtalya, Kore, Malezya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, Birleşik Krallık'ta faaliyet göstermektedir.

İşleyiş prensibi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Site, satıcı ve alıcı arasında, ürünü sitesinde yayınlayarak, aracılık etmektedir. Satılacak ürün için önce listeleme parası ve eğer ürün satılırsa bir de satış fiyatı üzerinden kesinti olmak üzere satıcıyı ücretlendirir. Alıcı kapanış fiyatı ve belirtilen posta ücreti dışında bir ücret ödemez. Uluslararası para göndermek için ödeme şekline ve tarzına göre aracı kuruma para ödemek gerekebilir.

En popüler ödeme şekli PayPal olmakla birlikte Western Union5 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., kredi kartları ve bankalar arası para transferi, posta havalesi ve hatta nakit para da bazı satıcılar tarafından kabul edilmektedir.

eBay'de her ürünün satıcısı farklı olduğundan her sunulan ürünün tanımı ve ödeme şekli değişiktir. En çok sorun bu alanda olmakla birlikte, postada kaybolma ve zarar görmeye karşı sigorta, eğer sunulmuşsa, eklenmesi tavsiye edilir.

Oylama ve yıldız sistemi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Her alışveriş sonrası, satıcı ve alıcının karşılıklı birbirlerine puan vermeleri (pozitif, nötr, negatif) ve yorum yazmaları vasıtasıyla işlem yapan kişiler için genel bir kanaat oluşmaktadır. Puanlama sistemi alışverişin riskini azaltmayı amaçlamaktadır. Zorunlu değildir ancak yorum bırakılması tavsiye edilir. Genelde, satıcı ödeme eline ulaşınca alıcı da ürün teslimatının ardından birbirlerine puan verir.

Her kullanıcı adından yanında sahip oldukları olumlu geri besleme yüzdesi görülür. Örneğin bir satıcı 10 mal sattıysa, alıcıların hepsi satıcıya not verdiyse ve alıcılardan sadece biri olumsuz not verdiyse, satıcının adı yanında parantez içerisinde 10 rakamı, adının altında da "%90 olumlu geri besleme" ifadesi görülür. Bu yüzde, alıcılara bu satıcının ne kadar güvenilir olduğu konusunda bir fikir verir. Benzer şekilde satıcılar da alıcılara not verir. Satıcılar -bazı şartlara bağlı olmakla birlikte- yakın zamanda pek çok olumsuz not almış veya daha önce hiç mal almamış alıcılara ürün satmayı reddedebilir.

Yedi gün içinde ödeme yapmayan alıcı, eger satıcı ebay'e bildirirse, uyarı alır. Alıcı bu uyarı sonrasında da ödeme yapmazsa satıcıya satış fiyatı üzerinden kesilen ücret geri ödenir. Alıcı 3 ayrı uyarı ile sistemden çıkartılır. Bu negatif puanlamadan farklı bir süreçtir.

2007 yılı Mayıs ayında dünyanın en büyük e-ticaret sitesi eBay, GittiGidiyor'a ortak oldu. Bu stratejik ortaklık ve karşılıklı know how transferiyle GittiGidiyor, hizmet çeşitliliğini artırdı. 2011 yılı Mayıs ayında eBay'in GittiGidiyor'un %93 hissesini satın alması ile GittiGidiyor tam anlamı ile eBay ailesine katıldı. Gittigidiyor'un sahibi olan eBay, 20 Haziran 2022 tarihinde Gittigidiyor'un yeni ürün listeleme (yeni ilan verme) sistemini kapattı. 18 Temmuz'a kadar alışverişe açık kalan sitenin Hesabım bölümü, 5 Eylül'e kadar açık kaldı. Müşteri hizmetleri ise 30 Eylül 2022 Cuma gününe kadar Gittigidiyor müşterilerine destek vermeye devam etti. 30 Eylül 2022 Cuma gününde ise site kapandı.

  1. ^ a b "eBay, Inc. 2019 Annual Report (Form 10-K)" (PDF). ebayinc.com. eBay. Ocak 2020. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.