Equinofobi - Vikipedi
Equinofobi veya hippofobi atlara karşı duyulan psikolojik bir fobidir. Equinofobi Yunancadaki φόβος (phóbos), anlamı "korku" ve Latin kelimesi equus, anlamı "at"'ın birleşmesiyle oluşmuştur. Hippofobi kelimesi ise Yunancadaki phóbos kelimesi ile Yunancadaki at anlamına gelen, ἵππος (híppos) kelimesinin birleşmesi ile oluşmuştur.[1][2]
Fobiye bir örnek, Freud'un Little Hans hakkındaki psikanalitik çalışmasında bulunabilir.
Semptomlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Equinofobiye yakalanan kişi, bir atı düşünürse veya fiziksel olarak bir ata yakın olduğunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:[3][4]
- Dehşet içinde hissetmek
- Endişe (At sakin olursa bile)
- Titreme
- Panik
- Çarpıntılar
- Nefes darlığı
- Kalp atışında hızlı bir artış
- Mide bulantısı
- Ağlama
Equinofobiye sahip olanların, eşek, katır ve midilli gibi diğer at cinsi hayvanlardan korkmaları da mümkündür.[2]
Sebepleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Çocukluk döneminde atlarla olan olumsuz deneyimler bu fobiyi doğurabilir. Equinofobi atın üzerinden düşme ile de oluşabilir. Birçok durumda insanlar atlardan kaçınmaya başlarlar ve bu durum yavaş yavaş korku ile bir fobiye dönüşür.[2][3][4]
Fobiye, hayvanın kendisi de sebep olabilir. Atın büyüklüğü, ağırlığı, heybetli duruşu ve büyük dişleri bazı insanları, özellikle de çocukları korkutabilir.[5]
Atların ve aygırların medyadaki negatif tasvirleri de kişinin korkularına neden olabilir.[4]
Tedavisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Bu fobiye maruz kalan kişiler için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Bilişsel davranış terapisi bunun gibi fobilerden muzdarip insanlar için bir terapi şeklidir. Korkularına ve ve korkuların varlığının sebebine odaklanır. Korkunun arkasındaki düşünce süreçlerini değiştirmeye ve yok etmeye çalışır. Araştırmalar, Equinofobili olan kişilerin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Başka bir tedavi seçeneği sistematik duyarsızlaşma olup, hastaları fobilerine kademeli olarak alıştırmaya odaklanmaktadır. Bu işlemin ilk adımı, atlarla ilgili düşünmeyi ve ardından atların resimlerine bakmayı içermektedir. Hasta imgelerden memnun olduktan sonra, bir atla buluşmaya, bir ata dokunmaya ve nihayet bir ata binme ile devam edebilir. Aşırı durumlarda, kısa süreli olsa bile ilaçlı tedavi kullanmak gerekebilir.[4][6]
Fobiye sahip kayda değer kişiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Eric Berry, Amerikan futbolu oyuncusu[7]
- Robert Pattinson, Britanyalı aktör[8]
- Kristen Stewart, Amerikalı aktris[9]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Equinophobia definition". thefreedictionaanuary2014. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017.
- ^ a b c "Equinophobia definition/symptoms". medterms.com. 14 Haziran 2012. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014.
- ^ a b "Equinophobia: It's for real". horsenation.com. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014.
- ^ a b c d "Equinophobia - Symptoms, Causes, and Treatment". allaboutcounseling.com. 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014.
- ^ "Fear of Horses - Equinophobia". fearofstuff.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014.
- ^ "Equinophobia Treatment (summary)". remediespoint.com. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014.
- ^ Chase, Chris (13 Kasım 2012). "Eric Berry is scared of the Kansas City Chiefs' horse". USAToday.com. 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017.
- ^ "Top 10 Weirdest Celebrity Phobias: The Famous Faces and Their Fears". IBTimes.com. 13 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017.
- ^ "Celebrities share fears, phobias". TheIndyChannel.com. 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2017.