Erol Ertuğrul - Vikipedi

Erol Ertuğrul
Erol Ertuğrul'un bir portre fotoğrafı
Doğum18 Ekim 1943(1943-10-18)
Kars, Türkiye
MilliyetT.C.
EğitimAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
MeslekAvukat, kaymakam ve yazar
Ödüller
Erol Ertuğrul (2014)

Erol Ertuğrul (d. 18 Ekim 1943, Kars), Türk yazar, avukat ve kaymakam.

Yaşam öyküsü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Erol Ertuğrul 18 Ekim 1943 te Kars'ta doğmuştur. Evlidir, eşi de avukattır. Arkeolog olan bir kızı ve mimar olan bir oğlu vardır.

Eğitim yaşamı

[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk öğrenimini Kars'ta, orta öğrenimini babasının kamu görevlisi olmasından ötürü çeşitli illerde tamamlamıştır. 1962 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girmiştir. 1964 – 1965 yıllarında Uğur Mumcu’dan sonra Ankara Hukuk Fakültesi'nde Öğrenci Derneği Başkanlığı yapmıştır. Erol Ertuğrul 1968 Ankara Hukuk Fakültesi mezunudur. 68 kuşağındadır ve 68 kuşağı öğrenci liderlerindendir.

Meslek Yaşamı

[değiştir | kaynağı değiştir]

İçişleri Bakanlığı'ndan burs aldığı için fakülteyi bitirdikten sonra sırası ile Arhavi, Midyat, Manavgat, Koçarlı ve Elbistan kaymakamlıklarında bulunmuştur. 1972 – 1976 yıllarında Arhavi kaymakamı olduğu dönemde Arhavi’de üç gün süreli bir sanat, müzik ve spor festivali yapmıştır. Üç günlük bu festival Arhavi ilçesi için gelenekselleşmiştir ve 2015 yılında 42'ncisi düzenlenmiştir. Erol Ertuğrul, Arhavi Kaymakamı iken devlet yardımı almaksızın kurduğu bir anonim şirket kanalı ile bir fabrika yapımını da gerçekleştirmiştir. Bu girişim halen Arhavi ilçesinde AKFA Çay fabrikası olarak yaşamını sürdürmektedir. Arhavi ilçesindeki çalışmalarından ötürü, Arhavi ilçesinde ayrıldıktan yıllar sonra Arhavi Belediye Meclisi Arhavi Musazade Mahallesinde bir caddeye "Erol Ertuğrul Caddesi" adını vermiştir. 1980 – 1982 yıllarında Koçarlı Kaymakamlığı yapmıştır. Bu ilçede tarım ve hayvancılık konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü İzmir Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Derneği tarafından Dekan Prof.Dr. Reşit Sönmez imzası ile "Onur Belgesi" almıştır. 1984 yılında Elbistan Kaymakamı iken 12 Eylül darbe yönetiminin yörede uyguladığı devlet baskısına karşı çıkmış, sıkıyönetim görevlileri ile anlaşmazlığa düşerek on beş yıllık kaymakamlık ve kamu görevinden çekilmiştir. Aydın iline gelerek avukatlık stajını tamamlamış ve Aydın'da serbest avukatlık yapmaya başlamıştır.

Siyaset ve Sivil Toplum Kuruluşlarındaki Faaliyetleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Erol Ertuğrul'un, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından verilmiş otuzun üzerinde onur ödülü, teşekkür belgesi vardır. 12 Eylül Darbesi'nin Türk aydınları ve Türk insanı üzerinde uyguladığı baskı, işkence ve sıkıyönetim tutuklamalarına karşı durmak, acı çeken insanlara yardım etmek amacı ile Aydın İnsan Hakları Derneği Şubesi'ni kurmuş ve yedi yıl bu derneğin başkanlığını yapmıştır. Bu derneğin kimlik değiştirmesi ve Kürtçü bir kimliğe bürünmesi sonucunda dernek başkanlığından ve dernek üyeliğinden ayrılmıştır. CHP kapalı olduğu için SHP'de politika yapmış, 1991 genel seçimlerinde SHP'den Aydın milletvekili adayı olmuştur. 1993 yılında Aydın Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi'ni kurmuş ve dokuz yıl bu derneğin başkanlığını yapmıştır. 2002 yılında Aydın Baro Başkanlığına aday olmuştur. Çeşitli toplantılarda konuşmacı, yönetici olmuştur, olmaktadır. Milli Merkez Aydın Yürütme Kurulu Başkanı'dır. Talat Paşa Komitesi Aydın temsilcisidir. Antiemperyalist, tam bağımsızlıkçı Kemalist bir dünya görüşüne sahiptir. Halen Aydın'da serbest avukatlık yapmaktadır.

Yirmi yıl Cumhuriyet Gazetesi'nin ikinci sayfasında yazıları çıkmıştır. Bir yıl Sözcü Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmıştır. Aydınlık Gazetesi günlük gazete olarak çıkmaya başladıktan sonra bu gazetede haftalık yazı yazmaya başlamıştır. Halen Aydınlık Gazetesi'nde yazmaktadır. İlk kitabı Yurdumuzu Sevmenin Sorumluluğuyla adı ile Cumhuriyet Kitap Kulübü tarafından basılmıştır. Ah Benim Sorumlu Ülkem, Gerçekleri Gör Artık Ey Halkım adlı kitapları gazetelerde çıkan köşe yazılarından oluşmaktadır. Aydınlık Gazetesinde çıkan yazıları, Cumhuriyetin Dönüştürülürken Susacak mısın adı ile kitaplaşmıştır. Kaymakamlık Yıllarım ve Avukatlık Yıllarım adlı iki ayrı anı kitabı vardır. "Yurdumuzu Sevmenin Sorumluluğuyla" adlı ilk kitabının önsüzünü Sami Karaören, "Ah Benim Sorunlu Ülkem" adlı kitabının önsözünü Oktay Akbal, "Gerçekleri Gör Artık Ey Halkım" adlı kitabının önsüzünü Yekta Güngör Özden, "Kaymakamlık Yıllarım" adlı kitabının önsözünü Ataol Behramoğlu, "Avukatlık Yıllarım" adlı kitabının önsözünü Vural Savaş ve "Cumhuriyetin Dönüştürülürken Susacak mısın?" adlı kitabının önsözünü de Silivri Cezaevi'nden Mustafa Balbay yazmıştır. Cumhuriyet Gazetesi'nde Oktay Akbal, Sözcü Gazetesi'nde Yekta Güngör Özden değişik zamanlarda Erol Ertuğrul hakkında köşe yazıları yazmışlardır.

  • 2010 Motif Halk Bilim Ödülleri Motif Özel Ödülü
  • Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Derneği "Onur Belgesi"
  • Atatürkçü kurum ve dernekler tarafından verilmiş 30'u aşkın onur belgesi ve plaket sahibidir.
  • Yurdumuzu Sevmenin Sorumluluğuyla (2002)
  • Ah Benim Sorunlu Ülkem (2007)
  • Gerçekleri Gör Artık Ey Halkım (2010)
  • Kaymakamlık Yıllarım (2010)
  • Avukatlık Yıllarım (2012)
  • Cumhuriyet'in Dönüştürülürken Susacak Mısın? (2014)
  • Bir Demet Işık Bir Tutam Tat (2016)

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
Kendisiyle Yapılan Bazı Röportajlar ve Televizyon Programları