Geç Dönem Ağır Bombardıman - Vikipedi
Geç Dönem Ağır Bombardıman, Ay üzerinde önemli sayıda çarpma kraterinin oluştuğuna, aynı şekilde Dünya, Merkür, Venüs ve Mars’ta da benzer kraterlerin meydana geldiğine inanılan ve yaklaşık olarak günümüzden 3,8 ile 4,1 milyar yıl öncesi dönem.
Bu olaya kanıt olarak gösterilen, bu çok dar zaman aralığı içinde çarpma sonucu oluşan erimiş kayaları işaret eden aya ait örneklerin yaş tayinleridir. Güneş Sistemimizin iç yörüngesine doğru asteroit veya kuyruklu yıldız hareketlerindeki bu “artışı” açıklamak için pek çok varsayım ortaya konsa da henüz bunun “nedeni” üzerinde bir fikir birliğine varılamamıştır. Bombardımana açıklık getirme anlamında en çok kabul gören açıklama ise Nice modeli'dir (en:Nice model). Bu modele göre; Jüpiter ve Satürn, Güneş Sisteminde daha iç yörüngedeydi ve bu iki gaz devi birbirlerine daha yakın konumdaydı. Bu yakınlaşma arttıkça Jüpiter'in kütleçekim kuvvetinin etkisine girerek daha "dış" yörüngeye itilen Satürn, Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerinde düzensizliğe sebep oldu ve daha "dış"ta bulunan binlerce gezegenimsi cismin de yörüngesini saptırdı. Daha "iç"te bulunan Jüpiter ve Satürn'ün dev kütleçekimlerine kapılan bu cisimler, bugün Kuiper Kuşağı ve Oort bulutu olarak bilinen bölgelerden, iç güneş sistemine doğru çekilmeye başlanarak Merkür-Mars arasındaki bölgeye hareket etmeye başladı.
Günümüzde de sırrını korumaya devam eden bu dönem hakkındaki tartışmalar devam etmektedir.
Doğal uydu ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |