HTC - Vikipedi
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. (Mayıs 2020) |
Endüstri | Tüketim malları |
---|---|
Kuruluş | 15 Mayıs 1997 |
Kurucu | Cher Wang (王雪紅) ve H. T. Cho (卓火土) |
Genel merkezi | Xindian,Yeni Taipei, Tayvan |
Hizmet alanları | Dünya geneli |
Önemli kişiler | Cher Wang, (Chairperson & CEO) Yves Maitre, (Ex CEO) Peter Chou, (Co-founder & Ex CEO) HT Cho, (Co-founder & Ex CEO) Fred Liu, (President of Engineering and Operations) |
Ürün | Akıllı Telefonlar, VR kulaklıklar, Dizüstü Bilgisayar |
Gelir | TWD 23.7 milyar (2018) |
Net gelir | TWD 67.7 milyar (2016) |
Çalışan sayısı | 16.746 (2012) |
Web sitesi | htc.com |
High Tech Computer Corporation veya HTC Corporation (Çince: 宏達國際電子股份有限公司; pinyin: Hóngdá Guójì Diànzǐ Gǔfèn Yǒuxiàn Gōngsī), merkezi Tayvan’ın New Taipei şehrinde bulunan, Tayvanlı çok uluslu akıllı telefon ve tablet üreticisidir. 1997 yılında, cihaz tasarımcısı ve cihaz üreticisi olarak kurulan HTC faaliyetlerine mobil iletişim operatörlerine özel Windows Mobile işletim sistemli ve Brew MP tabanlı dokunmatik ekranlı telefonlar, PDA ve cep telefonları üreterek başladı. Başlangıçta ağırlıklı olarak Windows Mobile bazlı akıllı telefonların üretimini gerçekleştiren HTC, 2009 yılında odağına Android, 2010’da da Windows Phone tabanlı cihazları da aldı. 2011 itibarıyla, akıllı telefonlarını kendi markası altında piyasaya süren ve pazarlayan HTC, Interbrand’ın En Büyük Global Markalar 2011 raporunda 98. sırada yer aldı. Nisan 2015’te yayımlanan bir rapora göre, şirketin pazar payı, HTC One M8 ve Desire serilerinin güçlü satışlarından ötürü yüzde 7,2’ olarak belirtildi.
HTC, Android mobil cihaz platformunun geliştirilmesine odaklanan akıllı telefon üreticileri ve mobil şebeke operatörlerinden oluşan Open Handset Alliance’ın kurucu üyesidir. Ayrıca, HTC Dream ismiyle pazarda Android mobil cihaz platformunu kullanan ilk telefonu üreticisidir. Bu telefon T-Mobile tarafından birçok ülkede T-Mobile G1 veya Era G1 ismiyle satışa sunulmuştur.
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]HTC, 1997 yılında Cher Wang (王雪紅), H. T. Cho (卓火土) ve Peter Chou (周永明) tarafından kuruldu. Başlangıçta bir dizüstü bilgisayar üreticisi olan HTC, 1998 yılında dünyanın ilk dokunmatik ve kablosuz avuç içi cihazlarını tasarlamaya başladı. Şirket, ilk Android akıllı telefon, ilk Microsoft tabanlı akıllı telefon (2002) ve ilk Microsoft 3G telefonu (2005) üretti. İlk büyük ürünü olan, dünyanın ilk dokunmatik ekranlı akıllı telefonlarından birini 2000 yılında piyasaya sürdü. HP ve Palm ile çalışan bir ODM olarak HP iPAQ ve Palm Treo 650’yi üretti. 2007 yılında, HTC mobil cihaz şirketi Dopod International’ı satın aldı. Ekim 2009’da, HTC ilk marka sloganı “quietly brilliant”ı ve ilk küresel reklam kampanyası YOU’yu hayata geçirdi.
Haziran 2010’da, şirket Birleşik Devletler’deki ilk 4G özellikli telefon HTC Evo 4G’yi piyasaya sürdü. Temmuz 2010’da, HTC, China Mobile ortaklığında, Çin’de kendi markası altında akıllı telefon satışına başladı. 2010 yılında, HTC’nin sattığı telefon sayısı 2009 yılına göre %111 artarak 24,6 milyon adedin üzerine çıktı. 16 Şubat 2011’deki Mobil Dünya Kongresi’nde, GSM Derneği HTC’yi 2011’de “Yılın Cihaz Üreticisi” olarak seçti. Nisan 2011’de, şirketin pazar değeri Nokia’nın değerinin üzerine çıkarak HTC’yi Apple ve Samsung’un ardından dünyanın en değerli üçüncü akıllı telefon üreticisi yaptı. 6 Temmuz 2011’de, HTC’nin VIA Technologies’in S3 Graphics’deki hissesini satın alarak S3’ün hakim hissedarı haline geleceği açıklandı. 6 Ağustos 2011 tarihinde, HTC Dashwire’ı 18,5 milyon ABD doları bedelle satın aldı. Ağustos 2011’de, HTC, Beats Electronics ile, Beats’in hisselerinin yüzde 51’inin satın alınmasını içeren bir stratejik ortaklık planladığını doğruladı. 27 Eylül 2013’te ise, HTC Beats’in geriye kalan hisselerinin tümünü Beats Electronics’e geri sattığını duyurdu. Anlaşmanın 2013’in son çeyreğinde tamamlandı. Interbrand tarafından yayınlanan 2011 En Küresel Markalar sıralamasında, HTC 3,6 milyar ABD doları tutarındaki değeri ile 98. sırada yer aldı. Araştırma şirketi Canalys’e göre, HTC Corporation, 2011’in 3. çeyreğinde yüzde 24 pazar payı ile Samsung (yüzde 21), Apple Inc. (yüzde 20) ve BlackBerry’i (yüzde 9) geride bırakarak ABD’nin en büyük akıllı telefonu satıcısı oldu. HTC Corporation her bir operatör için farklı modeller üretti.
2012 yılının başında, HTC, Samsung ve Apple Inc.’in artan rekabeti karşısında ABD’deki pazar payının önemli bir kısmını kaybetti. Analiz şirketi comScore’a göre, HTC Şubat 2013 itibarıyla Birleşik Devletler’deki akıllı telefon pazarının sadece %9,3’üne sahipti. Yaşanan gerileme karşısında, HTC’nin CEO’su Peter Chou, şirketin yöneticilerine 2013’te piyasaya çıkarılan en yeni amiral gemisi telefonu HTC One’ın etkileyici satış sonuçları elde edememesi halinde, görevinden istifa edeceğini bildirdi. HTC’nin 2013’ün ilk çeyreğindeki sonuçları bir önceki yıla göre karlılıkta %98,1’lik bir düşüş sergileyerek şirketin karlılığını o güne kadar kaydettiği en düşük seviyeye indirirken HTC One’ın lansmanındaki gecikmenin buna yol açan etkenlerden biri olduğu bildirildi. Haziran 2012’de, HTC şirket merkezini Taoyuan’dan New Taipei’de Xindian’a taşıdı.
Ağustos 2013’te, HTC, şirketin yeni yüzü olmak için iki yıllık bir sözleşme imzalayan aktör Robert Downey Jr.’ın rol aldığı yeni “Here’s To Change” küresel pazarlama kampanyasını hayata geçirdi. Kampanyanın televizyon ve sinema salonlarında yayınlanmaya başlamasından önce, 15 Ağustos’ta, HTC’nin yeni pazarlama kampanyası YouTube üzerinde hayata geçirildi. 27 Eylül 2013’te, HTC Beats Electronics’teki tüm hisselerinin (yüzde 24,84) satışını açıkladı. 2013 yılının ortasında piyasaya sürülen HTC One, en iyi akıllı telefon ve en iyi tasarım kategorilerinde çeşitli sektörel ödüller kazandıysa da, HTC One’ın küresel satışları, Samsung’un amiral gemisi telefonu Galaxy S4’ün gerisinde kalırken HTC de Ekim 2013’ün başında ilk defa çeyrek bazında zarar yazarak çeyreği 3 milyar Yeni Taylan Doları (yaklaşık 100 milyon ABD doları) ekside kapattı. HTC, kıyaslamalı performansının başlıca sebebi olarak, pazarlama alanlarındaki sorunlara işaret etti.
HTC One’ın ardından, 2013 HTC One serisi için üçlü bir portföy oluşturmak üzere iki varyant daha piyasaya sürüldü. HTC One Mini adı verilen daha küçük bir varyant Ağustos 2013’te piyasaya sürülürken HTC One Max adı verilen daha büyük bir varyant ise, Ekim 2013’te sunuldu. Tasarım ve özellikleri ile HTC One’a benzeyen One Max’in yükseltilen özellikleri arasında, 5,9 inç büyüklüğünde bir ekran, parmak izi sensörü ve genişletilebilir bellek için çıkartılabilen bir arka kapak da bulunuyordu. Avrupa ve Asya’da perakende satışına Ekim 2013’te başlanan ürünün ABD lansmanı ise Kasım 2013’ün başında gerçekleştirildi. Mart 2014’te, HTC One amiral gemisi ürünün bir sonraki sürümü olan HTC One (M8) Londra ve New York’ta düzenlenen basın toplantıları ile görücüye çıkartıldı. Önceki lansmanlardan farklı olarak, HTC One lansmanın birkaç saat ardından, aynı gün içinde, şirketin web sitesi ve Kuzey Amerika’daki mobil operatör web sitelerinde satışa çıkartıldı. Nisan 2014’te, akıllı telefon şirketi satışların yüzde 12,7 artarak 22,1 milyar Yeni Tayvan dolarına yükselerek şirket içinde Ekim 2011’den beri en yüksek artışı kaydettiğini bildirdi. Mart 2015’te Barselona’da toplanan Mobil Dünya Kongresi’nde, HTC Vive adlı yeni sanal gerçeklik başlığını duyurdu. Aynı konferansta, şirket 2015 HTC One Amiral Gemisi cihazın M8’in yerini alan HTC One M9 duyuruldu.
2016 yılında HTC, işini akıllı telefonların ötesinde çeşitlendirmeye başladı. HTC Vive olarak bilinen bir sanal gerçeklik platformu üretmek için Valve ile ortaklık kurdu. HTC, Google Pixel akıllı telefonunda Google ile işbirliği yaptıktan sonra, 2017 yılında 1,1 milyar ABD Doları karşılığında tasarım ve araştırma yeteneğinin yaklaşık yarısını ve akıllı telefonla ilgili fikrî mülkiyet hukukuna ilişkin münhasır olmayan hakları Google'a sattı.[1]
Kurumsal bilgi
[değiştir | kaynağı değiştir]HTC'nin yönetim kurulu başkanı ve CEO’su, plastik ve petrokimyasal devi Formosa Plastics Group ‘un kurucusu olan merhum Wang Yung-ching’in kızı olan Jebastian Cher Wang’dır. Peter Chou, HTC Future Development Lab başkanı, HT Cho ise HTC Vakfı Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Hui-Ming Cheng, HTC’nin CFO’luğu görevini yürütmektedir. Cher Wang, HTC Yönetim Kurulu Başkalığının yanı sıra VIA Technologies’in Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürütüyor. HTC’nin aralarında IA (Bilişim Cihazları) mühendislik bölümü ve WM (Kablosuz Mobil) mühendislik bölümünün de bulunduğu başlıca bölümleri, ISO 9001/ISO 14001 sertifikasına sahiptir.
HTC, araştırma ve geliştirme çalışmalarına güçlü yatırımlarda bulundu.[2] Şirketin Kuzey Amerika’daki ana merkezi, Washington eyaletindeki Bellevue şehrindedir. HTC, Seattle’da (Kuzey Amerika’daki şirket merkezi yakınında) bulunan yazılım tasarım ofisinde, telefonları için HTC Sense adındaki kendi ara yüzünün tasarımını gerçekleştiriyor. 2011 yılında, Kuzey Carolina eyaletindeki Durham şehrinde de bir araştırma ve geliştirme ofisi açan HTC, çok sayıda kablosuz teknoloji alanına odaklanabilmek için burayı Seattle ve Atlanta’ya tercih etti.[3]
İnovasyonlar
[değiştir | kaynağı değiştir]HTC 17 Şubat 2010’da Fast Company tarafından dünyanın en yenilikçi 31. şirketi olarak gösterildi.[4] 27 Mayıs 2011’de, müşterilerden gelen geri bildirimlere cevaben, HTC Android tabanlı telefonlarındaki bootloader’ları artık kilitlemeyeceğini duyurdu. O zamandan beri de, tüketiciler artık HTC’nin Geliştirici web sitesi HTCDev.com üzerinden HTC’nin Android ürün yelpazesinin çoğunun bootloader’larının kilidini açabiliyorlar.[5]
HTC’nin akıllı telefon sektöründeki innovasyonları
* 2005 – Dünyanın ilk Windows 3G akıllı telefon
* 2008 – Dünyanın ilk Android akıllı telefonu HTC Dream
* 2009 – HTC Sense kullanıcı arayüzü
* 2010 – Dünyanın ilk Android 4G akıllı telefonu HTC Evo 4G
* 2013 – Dünyanın ilk tamamı metal akıllı telefonu HTC One
Eylül 2014’te, Google Nexus 9 tabletini üretmesi için HTC’yi seçti.
Mart 2015’te, HTC, Valve Corporation ile birlikte, SteamVR projesinin potansiyelini gözler önüne sermek üzere başa takılan sanal gerçeklik ekranı HTC Vive’ı yarattığını duyurdu. HTC Vive’ın 2016 yılında pazara çıkması bekleniyor.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- HTC Türkiye Web Sitesi 29 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.