Hasat Zamanı (tablo) - Vikipedi

Hasat Zamanı
De Oogst
Sanatçı Pieter Brueghel (baba)
Yıl 1565
Tür Ahşap üzerine yağlı boya
Boyutlar 119 cm × 162 cm (47 in × 64 in)
Konum New York Metropolitan Müzesi, New York

Hasat Zamanı, (Felemenkçe: De Oogst) Hollandalı ressam Pieter Bruegel'in 1565 yılında tamamladığı ahşap pano üzerine yağlı boya tablosudur. New York Metropolitan Müzesinde sergilenen eser,[1] Bruegel'in yılın farklı dönemlerinin konu edindiği altılı serisinin günümüze kalan beş yapıtından, sonbahar başlangıcının tasvir edildiği yapıtıdır. Bu serinin Avrupa kıtası dışında bulunan tek parçasıdır. Diğer dört eserden Kasvetli Gün, Sürünün Geri Dönüşü ve Karda Avcılar, Viyana Sanat Tarihi Müzesinde, Saman Hasadı ise Prag'da Lobkowicz Collections'da bulunmaktadır.

Genel manzara ve yorum

[değiştir | kaynağı değiştir]

Hasat Zamanı, Bruegel'in mevsimleri ya da yılın belli dönemlerini ele aldığı serisi kapsamında, muhtemelen Ağustos veya Eylül aylarını temsil eden eseridir. Sanatçı, eserlerinin çoğunda olduğu gibi köylülerin gündelik ve çalışma hayatına odaklanmıştır. Resmin ön planında buğdayların kısmen biçilip yığınlar haline getirildiği, bir grup köylünün bir armut ağacı gölgesinde yemek molası verdiği bir tarla yer alır. Tarlanın izleyiciye yakın tarafında üç, karşı tarafında bir erkek tırpanlarıyla buğday saplarını biçmekte, bir çift köylü biçilen buğday saplarını desteler haline getirmekte ve birkaç kadın omuzlarında buğday destelerini taşımaktadır. Eserde bir grup insan yemek yerken, bir kısmının çalışırken gösterilmekte olmasıyla art zamanlı olan üretim ve tüketim eylemleri aynı anda gösterilmektedir. Kolayca seçilebilen insan detayları dönemin çiftçi kıyafetleri hakkında bugüne önemli bilgiler verir. Genel manzaradaki çokluğa rağmen, Bruegel'in vurgusu emeklerin karşılığının bulunmadığıdır.[2] Geri planda da ilginç detaylar söz konusudur. Resmin tam ortasında muhtemelen, dini bir ritüel olan perhiz günleri öncesi bir ailenin, ayaklarından bağlı bir kaza sopa fırlatmak suretiyle oynadıkları neşeli bir oyunla eğlenmeleri işlenmiştir.[3]

Hayatta kalan Yılın Ayları şunlardır:

"Kasvetli Gün", "Karda Avcılar" ve "Sürünün Dönüşü" Viyana 'daki Kunsthistorisches Museum' da sergileniyor. Saman Hasadı Prag 'daki Lobkowicz Sarayı nda sergileniyor.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013.