Hezârfen - Vikipedi
Hezârfen[1][2] ya da polimat, pek çok farklı disiplinde engin bilgiye sahip olan kişi. Özellikle antik dönemin bilim insanlarının çoğu, günümüz standartlarında hezârfen kabul edilir.[3] Ancak bu günümüzde, tarihte olduğundan çok daha ulaşılması zor bir hedeftir, çünkü günümüz bilim dünyası eskisinden, eklenmiş bilgilerin sayısının yüksekliğinden dolayı, çok daha gelişmiştir ve o kadar bilgiye sahip olmak da dolayısıyla gerçekleştirmesi çok daha güç bir şeydir.[4]
Antik Yunan bilim insanlarından Aristoteles ilk homo universalis (Latince: evrensel veya bütün insan) olarak biliniyor. Ancak homo universalis idealinin vücut bulmuş hâli olarak bilinen kişi Rönesans hümanistlerinden İtalyan bilim insanı ve ressam Leonardo da Vinci'dir.[5]
Etimoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]Hezârfen kelimesi Farsça "bin" anlamına gelen hezâr ve Arapça "fen, ilim" anlamlarına gelen fenn kelimelerinden türemiştir.[6] Polimat ise Yunanca kökenlidir ve polu- (çok) ile mathês (öğrenmek) kelimelerinden türetilmiştir.[7] Bazı dillerde aynı anlamda Latince homo universalis (bütün insan[8]) kavramından türeyen tanımlamalar kullanılır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Women and Slavery in the Late Ottoman Empire: The Design of Difference 10 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Madeline C. Zilfi Google Books. Erişim: 2012-03-05.
- ^ Hezârfen: The Story of the First Human Flight, Animated 12 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Maria Popova. Brainpickings. Erişim: 2012-03-05.
- ^ "1 Introduction: Greek Science in Context" (PDF). 22 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012.
- ^ "Uomo universale". 25 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Polymath". 12 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "hezarfen." Kişi Adları Sözlüğü. Türk Dil Kurumu. Erişim: 5 Mart 2012
- ^ "polymath." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
- ^ "universe." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003.
Bilim ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |