Japon milliyetçiliği - Vikipedi
Japon milliyetçiliği (Japonca: 国粋主義; Kokusui shugi) Japonların tek bir değişmez kültüre sahip yekpare bir millet olduğunu iddia eden ve Japonların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.[1]
Japon halkının son iki yüzyıl boyunca kendi ülkelerine, kültürel yapılarına, siyasi yapılarına ve tarihsel kaderlerine ilişkin olarak barındırdığı çok çeşitli fikir ve düşünceleri kapsar.[1] Japon kültür milliyetçiliğini (ayrıca nihonjinron'a bakınız) siyasal veya devlet odaklı milliyetçilikten (örneğin, Shōwa statizmi) ayırt etmek faydalıdır, çünkü folklorik çalışmalarla ilişkili olanlar (örneğin, Yanagita Kunio) gibi birçok kültürel milliyetçilik türü olmuştur. Devlet destekli milliyetçiliğe düşmandır.
Japonya'nın Meiji döneminde milliyetçi ideoloji, ilk önce Meiji hükûmeti tarafından ulusal birliği ve vatanseverliği teşvik etmek için geliştirilen, önce Batılı güçler tarafından sömürgeleştirmeye karşı savunmada ve daha sonra ülke ile eşitlik kazanma mücadelesinde oluşan yerli ve ithal siyaset felsefelerinin bir karışımından oluşuyordu.[1] Harika güçler. Taishō ve Shōwa dönemlerinde giderek artan bir totaliter hükûmeti ve denizaşırı yayılmayı haklı göstermek için gelişti ve II. Dünya Savaşı'na kadar geçen yıllarda Japon ordusunun eylemleri için siyasi ve ideolojik bir temel sağladı.
Milliyetçi sağcı siyasi partiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Liberal Demokrat Parti (1955–günümüz)
- Japonya Ulus Partisi (1988–günümüz)
- Ishin Seitō Shimpū (1995–günümüz)
- Gündoğumu Partisi (2010–2012)
- Japonya Restorasyon Partisi (2012–2014)
- Japon Kokoro Partisi (2014–2018)
- Nippon Ishin no Kai (2015–günümüz)
- İlk önce Japonya Partisi (2016–günümüz)
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b c Goto-Jones, Christopher S. (2009). Modern Japan : a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199235698.